sâmbătă, mai 21, 2022

Neuropatia diabetică este cel mai frecvent întâlnită complicație invalidantă cauzată de diabetul zaharat. Amputațiile care pot surveni afectează nu numai pacientul cu diabet, ci și întreaga familie. O viaţă cu independenţă redusă în mobilitate, cu costuri crescute, dar şi o viaţă care, în 50% din cazuri, se reduce la numai doi ani după intervenţia chirurgicală, este ceea ce le aşteaptă pe persoanele cu diabet ce nu descoperă timpuriu complicaţiile afecţiunii.

Te-ar mai interesa: Beneficiile secrete pentru sănătate ale orezului a...

Societatea de Neuropatie Diabetică atrage atenţia asupra faptului că rata amputaţiilor poate fi redusă printr-o diagnosticare precoce a bolii şi susține extinderea acțiunilor de screening pentru persoanele cu neuropatie diabetică.

O singură oră poate salva practic întreaga viaţă a unei persoane cu diabet. Atât durează testul de screening, în timpul căruia se pot detecta pierderi ale sensibilităţii la nivelul piciorului, care pot duce la apariţia unor complicaţii severe ulterior. Persoanele cu diabet zaharat trebuie să facă această examinare anual, astfel rata amputaţiilor se va putea reduce semnificativ, iar calitatea vieții acestora nu va avea de suferit.”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Te-ar mai interesa: Remedii naturiste pentru diabetul de tip 2...

Beneficiile screeningului neuropatiei diabetice şi implicit ale diagnosticării timpurii a complicaţiilor care pot apărea nu se reflectă numai asupra persoanelor cu diabet zaharat, ci asupra întregului sistem de sănătate. Costurile pentru sistemul de sănătate ar fi cu mult mai mici dacă neuropatia diabetică s-ar putea preveni corect, iar tratamentul ar fi unul adecvat şi instaurat din timp.

Te-ar mai interesa: Ce să NU spui sau să NU faci în preajma unei perso...

Având în vedere că pentru a obține un management eficient al afecțiunii, implicarea pacientului este determinantă, Societatea de Neuropatie Diabetică derulează la nivel național campania „Ce știm despre neuropatia diabetică?”. Structurată sub forma unor conferințe de informare și educare destinate persoanelor cu diabet zaharat, campania vizează creșterea nivelului de informare și educare a pacienților cu diabet zaharat în ceea ce privește prevenția, diagnosticul precoce și controlul neuropatiei diabetice și piciorului diabetic.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: rețeta ceaiului care îmbunătățește ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private