Sari la conținut

NEWS ALERT! Agenția Europeană a Medicamentului a listat un efect advers GRAV asupra măduvei spinării în urma inoculării

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un panel de siguranță al autorității europene de reglementare a medicamentelor a recomandat vineri adăugarea unei inflamații rare a coloanei vertebrale numită mielita transversală ca efect secundar al vaccinului  de la AstraZeneca (AZN.L), informează Reuters.

Vaccinul s-a confruntat cu mai multe eșecuri, inclusiv întârzieri de producție și sonde de către autoritățile de reglementare în urma cazurilor rare de efecte secundare severe, cum ar fi cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, ceea ce a dus la restricționarea sau oprirea utilizării în mai multe țări.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului și-a reiterat, de asemenea, recomandarea privind includerea unui avertisment similar pentru vaccinul unic al Johnson & Johnson (JNJ.N).

Mielita transversală se caracterizează printr-o inflamație a uneia sau a ambelor părți ale măduvei spinării și poate provoca slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, simptome senzoriale sau probleme cu funcția vezicii urinare sau a intestinului.

Comitetul, după ce a analizat datele, a concluzionat că o relație cauzală între aceste două vaccinuri și mielita transversală este cel puțin o posibilitate rezonabilă.

Cu toate acestea, a adăugat că profilul beneficiu-risc al ambelor vaccinuri rămâne neschimbat.

Agenția de reglementare nu a furnizat nicio informație cu privire la câte astfel de cazuri au fost raportate după vaccinarea, dar a spus că mielita transversală a fost adăugată ca o reacție adversă cu frecvență necunoscută la informațiile despre produsele vaccinurilor.

vaccinarea cu AstraZeneca

Rapoartele cu privire la boala neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul opririlor de încercare în stadiile incipiente de dezvoltare atât pentru injecțiile AstraZeneca, cât și pentru J&J, care se bazează pe tehnologie similară.

Autoritatea de reglementare a recomandat, de asemenea, actualizarea informațiilor despre produs pentru vaccinul AstraZeneca cu privire la coagularea sângelui u un număr scăzut de trombocite după prima injecție, pentru a spune că au fost observate mai puține astfel de reacții adverse după a doua doză.

Dintre 1.809 de cazuri de afecțiune numită tromboză cu sindrom de trombocitopenie raportate la nivel mondial, se spune că 1.643 au fost raportate după prima doză și 166 după a doua.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: