Sari la conținut

Nicotina: „mituri” și realitate în legătură cu fumatul

Printre fumători circulă deseori teorii sau „mituri”: cea mai dăunătoare substanță din țigară este nicotină, care dă dependență și poate cauza bolile asociate fumatului. Totuși, opinia comună e inexactă: nicotina nu e principala cauză a bolilor asociate fumatului.

Pericolele legate de fumat sunt reale și, tocmai de aceea, e util să ne informăm cu privire la adevăratele lor cauze pentru a ști cum să reducem riscurile asociate fumatului atunci când nu le putem înlătura cu totul.

Este adevărat că nicotina provoacă dependență și că nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.
Nicotina este un compus chimic care este prezent în mod natural în planta de tutun. Odată inhalată, prin plămâni, nicotina este absorbită direct în sânge şi transportată în ţesuturi şi organe, inclusiv în creier.

Ca o consecință, nicotina poate stimula şi afecta pe termen scurt funcţiile cerebrale, precum emoţia şi memoria. Acţiunea nicotinei în creier poate genera şi efecte fiziologice în afara creierului care pot duce la creşterea temporară şi reversibilă a tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Ce face, de fapt, rău fumătorilor

Fumatul produce mii de substanțe nocive. Iar cele mai multe și mai nocive dintre ele, printre care se numără așa-numiții carcinogeni (substanțe care produc cancerul), nu au, de fapt, legătură cu nicotina. Ele provin din arderea tutunului. Este adevărat că fumătorul fumează pentru nicotină, dar ceea ce este cel mai toxic este fumul de țigară care conține toate aceste substanțe nocive.
Prin urmare, nicotina e periculoasă mai degrabă în mod indirect, fiindcă dependența de ea predispune fumătorii la fumat și la inhalarea compușilor rezultați din ardere.

Cum putem reduce riscurile

Tot nicotina este ingredientul principal folosit în terapiile care îi ajută pe fumători să se lase de fumat. Adevărata cauză a problemelor de sănătate și mortalitate o reprezintă arderea țigărilor. În urma combustiei apare fumul, care conține mii de substanțe, dintre care foarte multe sunt nocive. Atunci când aprinde o țigară, creierul fumătorului caută nicotină, dar, prin arderea tutunului, fumătorul inhalează inevitabil și toate aceste substanțe nocive. Tocmai de aceea, produsele folosite în terapiile care îi ajută pe fumători să se lase de fumat conțin doar nicotină.
Pe scurt, nu atât substanța e de vină, cât procesul prin care este extrasă din tutun în timpul fumatului, și anume prin ardere. Spre exemplu, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă generează niveluri semnificativ mai reduse ale substanțelor nocive în comparație cu fumul de țigară. Ele pot reprezenta o soluție de reducere a riscurilor pentru fumătorii care nu renunță la fumat. Totuși, cea mai bună soluție pentru aceștia rămâne renunțarea completă la fumat.

Nicotina şi rolul ei în alternativele fără fum la ţigări

Nicotina este unul dintre motivele pentru care oamenii fumează, alături de gust şi ritual. Pentru ca fumătorii adulţi, care altfel ar continua să fumeze, să treacă de la ţigări la alternative fără fum, aceste produse ar trebui, de obicei, să conţină nicotină şi să ofere, de asemenea, un gust şi o experienţă acceptabile.

Este important de menţionat că produsele care conţin nicotină nu trebuie utilizate de persoanele care suferă de boli cardiace, hipertensiune arterială severă sau diabet şi de femeile însărcinate sau care alăptează. De asemenea, minorii nu ar trebui să utilizeze sau să aibă acces la tutun sau produse care conţin nicotină.

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunțe complet la țigări și nicotină. Iar pentru cei care, totuși, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre rolul nicotinei, poate fi în interesul sănătății publice, pentru că îi poate încuraja pe aceştia să adopte complet produse fără fum şi să renunţe la ţigări.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.