Sari la conținut

Noduli tiroidieni: diagnosticare și investigații necesare

Noduli tiroidieni sunt reprezentati de o crestere anormala a celulelor la nivelul glandei tiroide. Aproape 5% din nodulii tiroidieni sunt maligni, restul de 95% neprezentand pericolul unei afectiuni oncologice.

Incidența cancerului tiroidan crește în toată Europa și afectează din ce în ce mai mult populația mai tânără. Fiecare nodul tiroidian este considerat patologic și trebuie supus unei examinări medicale amănunțite.

O diagnosticare timpurie și corectă este primul pas esențial pentru succesul terapiei aferente.

Noduli tiroidieni: diagnosticare și investigații necesare

Principala investigatie imagistica pentru evaluarea nodulilor tiroidieni este ecografia. Cu ajutorul acesteia se poate determina riscul de malignitate al unui nodul.

  • Elastografia

Elastografia, o alta metoda de investigatie imagistica este complementara ecografiei si permite stabilirea elasticitatii unui nodul, crescand acuratetea diferentierii dintre malign si benign.

Elastografia compara rigiditatea nodulului tiroidian cu cea a tesutului din apropiere care nu prezinta leziuni. Investigatia consta in folosirea unei sonde ecografice (transducer) care permite aplicarea unei presiuni externe asupra diferitelor parti ale tiroidei. Nodulii maligni sunt rigizi, in timp ce leziunile benigne sunt moi.

  • Computerul tomograf (CT)

Computerul tomograf (CT) si investigatia prin rezonanta magnetica (IRM) au un rol limitat in patologia tiroidiana. Rolul acestora consta in evaluarea extensiei locale, dar si a metastazelor si recidivelor.

  • Biopsia

Diagnosticul de certitudine este dat insa de biopsia cu ac fin. Acesta este, de altfel, standardul de „aur” in determinarea malignitatii tiroidiene. Biopsia se poate realiza sub ghidaj ecografic si reprezinta o interventie minim invaziva prin care se preleveaza bucati de tesut din nodulul suspect.

Proba prelevată este supusă apoi unui examen histopatologic ce urmeaza a stabili daca nodulul este malign sau benign.

„Medicul ce efectueaza o ecografie tiroidiana evalueaza aspectul nodulului pe baza scorului TI-RADS – un sistem standardizat de cuantificare a caracterelor ecografice si a riscului de cancer.

În cazul nodulilor multiplii sunt supusi biopsiei doua leziuni care au scorul cel mai ridicat”, a declarat dr. Dan Pele -medic specialist radiologie si imagistica medicala, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel