Sari la conținut

Noi precizări despre pastilele cu iod. Rafila: Fără prescripție face imposibilă eliberarea

Pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, afirmă Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Aceste pastile trebuie seiau doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear.

Noi precizări despre pastilele cu iod. Rafila: Fără prescripție face imposibilă eliberarea

„Noi am făcut o campanie susținută care a ținut trei luni la TV în care este foarte clar menționat că acest produs nu trebuie luat preventiv și se ia doar în momentul în care există un anunț al autorităților care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii jurnalistului Răzvan Dumitrescu.

Rafila: Aceste pastile nu se eliberează fără prescripție de la medicul de familie

„A doua chestiune pentru care noi am insistat și din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripție de la medicul de familie”, a subliniat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății spune că prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod.

Prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod

„Deci este clar că, dacă cineva are o prescripție de la medicul de familie, nu mai obține de la medicul de familie o a doua prescripție, aceeași persoană. Deci, prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila cere coordonarea sistemului de sănătate. Acesta spune că „trebuie să lucrăm împreună: medici de familie, Minister, pacienți”.

„Ministerul Sănătății coordonează un sistem de sănătate și trebuie să lucrăm împreună: medici de familie, Minister, pacienți. Este normal să se întâmple aşa”, a conchis ministrul Alexandru Rafila.

Amintim că ministrul Sănătății a reacționat după ce medicii de familie l-au acuzat că a creat o adevărată isterie în momentul în care i-a îndemnat pe cei de până la 40 de ani să ridice prescripția pentru pastilele cu iod.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.