Sari la conținut

Noi responsabilități în activitatea medicilor de familie. Ar putea asista chiar la naștere. Modificările intră în vigoare astăzi

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii de familie au din ce în ce mai multe responsabilități. Ei își pot extinde aria de activitate, potrivit noilor modificări emise de autorități.

Autoritățile au emis o serie de modificări pe care medicii de familie le pot aplica pentru a extinde aria de activitate.

Medicii de familie vor fi plătiți pentru activitățile suplimentare.

De asemenea, pacienții care suferă de boli cronice sau boli contagioase nu sunt nevoiți să meargă fizic la medicul de familie pentru a primi tratament. Noile modificări prevăd trimiterea rețetelor prin e-mail.

Noi resposabilități pentru medicii de familie

Bolnavii cronici și pacienții care au boli contagioase pot primi de astăzi rețetele de la medicii de familie, online. Odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru de astăzi se decontează și consultațiile și serviciile oferite în ambulatoriile de specialitate de medicii cu specialitatea „medicină fizică și de reabilitare”.

Medicii de familie vor fi plătiți pentru efectuarea unei electrocardiograme, montarea holterului de tensiune sau realizarea unei spirometrii. De asemenea, pacienții vor putea să apeleze la cabinetele medicilor de familie pentru scoaterea firelor după o intervenție chirurgicală, tratamente injectabile, tratamente perfuzabile, scoaterea dopurilor de ceară din ureche, chiar și asistarea nașterilor, comunică RRA.

Serviciile de telemedicină continuă să fie decontate, astfel că pacienții cronici și cei care sunt suspecți de o boală contagioasă vor putea să primească în continuare prin email rețetele compensate. În ceea ce privește spitalele, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, spune că acestea sunt obligate să-şi reorganizeze activitatea în privința internărilor.

În următoarele șase luni spitalul trebuie să își reorganizeze și ambulatoriile de specialitate, astfel încât să fie deschise pentru pacienți între orele 8:00 şi 20:00. Tot de astăzi, pe lista medicamentelor gratuite și compensate se adaugă 34 de tratamente noi.

Medicamentele sunt pentru cei care suferă de afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului sau Glaucom. Sunt și tratamente pentru pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat sau boli rare, precum amiotrofie spinală

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.