Sari la conținut

Noi responsabilități pentru medicii de familie. Ce vor fi nevoiți să facă în următoarele săptămâni?

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acoperirea vaccinală în România nu se află la nivelul pe care autoritățile l-au stabilit, fiind mult mai mică decât medie, la nivel european. Totuși, în următoarele săptămâni, experții au făcut schimbări neașteptate în campania de vaccinare.

În următoarele săptămâni, vaccinarea anti-COVID se va mai putea face numai la medicul de familie. Până în acest moment, autoritățile au pus la dispoziție o multitudine de centre ce vaccinare și caravane mobile.

Totuși, interesul scăzut și evoluția epidemiologică ar putea susține următoarele modificări în campania de vaccinare.

Vaccinarea anti-COVID, doar la medicii de familie

Vaccinarea anti-COVID va trece integral la cabinetele medicilor de familie, în următoarele săptămâni, a anunţat coordonatorul Comitetului Naţional de Vaccinare, Andrei Baciu, comunică RRA.

Aproape 3.200 de medici de familie din toată ţara sunt implicaţi în proces, iar tranziţia trebuie asigurată fără sincope, astfel încât vaccinul să fie în continuare disponibil pentru oricine doreşte.

Ponderea celor care au făcut cel puţin o doză a trecut uşor de jumătate din populaţia adultă, totalul este de peste 8.100.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000.000 au primit vaccinul la medicul de familie, notează Andrei Baciu într-o postare pe internet.

Mai puţin de 4.500 de doze de ser anti-COVID au fost administrate în 24 de ore şi doar puţin peste 700 de persoane au început schema de vaccinare.

Relaxarea restricțiilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că evoluția favorabilă a epidemiei va aduce relaxarea unor restricții.

Printre măsurile de relaxare, propuse de Ministerul Sănătății, se regăsește accesul fără certificatul COVID în instituțiile publice, în centrele comerciale, hoteluri, pensiuni și restaurante.

„Creșterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spațiului fără restricții de interval orar pentru competițiile sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferințe, work-shop-uri, săli de sport și piscine, se permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane. Masca în mod evident nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate”, a explicat Alexandru Rafila, în urmă cu câteva zile, într-o conferință de presă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel