Sari la conținut

Noi servicii medicale pentru terapia durerii, începând din octombrie. Cine sunt beneficiarii

spital
Sursă foto: Wow Biz
Noi sevicii medicale

Pacienții cu dureri acute sau cronice din România vor beneficia gratuit de servicii pentru terapia durerii. Aceștia vor putea apela la noile servicii de la începutul lunii octombrie, dacă nu se vindecă de simptome.

Aceste servicii medicale presupun diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților cu dureri acute sau cronice.

Legea 208/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie.

Pacienții care vor beneficia gratuit de servicii pentru terapia durerii

Legea urmează să introducă un nou drept pentru pacienții asigurați  în sistemul medical de stat și anume acela de a primi servicii medicale pentru terapia durerii. Potrivit noii legi, asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii, notează avocat.net.

După cum sunt definite în document, serviciile medicale pentru terapia durerii reprezintă ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Pe de altă parte, durerea este definită ca fiind experiența senzorială și emoțională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potențială.

În cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se va face în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naționale de practică medicală, protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, respectiv în cadrul medicinei personalizate.

Durerea alterează calitatea vieții

Potrivit inițiatorilor, „durerea alterează calitatea vieții, îl trimite pe om la medic și trebuie să facă obiectul tratamentului. În acest scop, este necesară aplicarea bunei practici internaționale cu privire la terapia durerii în legislația românească”.

Cu toate că, în legislația primară, există referiri la „ameliorarea suferinței” pacienților, durerea este abordată în legislația secundară în doar două arii: anestezie și terapie intensivă, precum și îngrijiri paliative.

În lume, în prezent, există centre de terapie a durerii în mai multe țări, printre care și Statele Unite ale Americii, Italia sau Germania.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel