Sari la conținut

Noile alimente bogate în carbohidrați care ne fac bine. Cele bogate în nutrienți și fibre pot fi benefice

fructe benefice pentru diabetici
sursa fotă: arhiva doctorulzilei
fruct minune recomandat diabeticilor

Noile alimente bogate în carbohidrați care ne fac bine. Cele bogate în nutrienți și fibre pot fi benefice!

Nu există niciun motiv pentru a evita complet alimentele bogate în carbohidrați. Alimentele procesate bogate în zahăr sunt adesea lipsite de vitamine și minerale esențiale. O dietă bogată în nutrienți și fibre ar putea să vă facă să vă simțiți foarte bine, mai ales dacă sunteți supraponderal sau aveți probleme de sănătate subiacente.

Iată o listă de alimente cu carbohidrați care sunt bune pentru noi:

Quinoa

Sămânța nutritivă de quinoa a devenit foarte populară printre persoanele care țin dietă, mai ales atunci când este consumată crudă. Quinoa gătită conține 70% carbohidrați, cu toate acestea, este o sursă bună de proteine și fibre.

Este bogată în minerale și ajută la reglarea zahărului din sânge și la sănătatea inimii. În plus, nu conține gluten. Quinoa este foarte sățioasă, deoarece este bogată în fibre și proteine.

Ovăz

Ovăzul este o sursă excelentă de multe vitamine, minerale și antioxidanți. Ovăzul crud conține 70% carbohidrați. O porție de 1 cană (81 de grame) conține 54 de grame de carbohidrați, inclusiv 8 grame de fibre.

Sunt deosebit de bogate într-un tip specific de fibre numit beta-glucan. Ovăzul este, de asemenea, o sursă bună de proteine și conține mai multe proteine decât alte cereale. Cercetările arată că consumul de ovăz poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.

Hrișcă

Hrișca (cunoscută și sub numele de hrișcă) este o pseudocereală ale cărei semințe arată ca boabele de cereale. Hrișca crudă conține 75 de grame de carbohidrați, în timp ce hrișca gătită conține aproximativ 19,9 grame de carbohidrați la o porție de 100 de grame.

Este foarte hrănitoare, deoarece conține proteine și fibre, are, de asemenea, mai multe minerale și antioxidanți decât multe alte cereale. Studiile pe oameni și animale arată că poate fi deosebit de benefică pentru sănătatea inimii și pentru reglarea glicemiei.

Banane

O banană mare (136 de grame) conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie sub formă de zahăr. Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, vitaminele B6 și C și conțin mai mulți compuși vegetali benefici. Fructele verzi, necoapte, au un conținut mai mare de amidon.
Acesta este transformat în zaharuri naturale pe măsură ce bananele se coc, ceea ce le face să se îngălbenească în acest proces. Bananele necoapte și mai puțin coapte conțin, de asemenea, cantități de amidon rezistent și pectină, care susțin sănătatea digestivă și oferă combustibil pentru bacteriile benefice din intestin.

Sursa foto: pixabay

Portocale

Portocale sunt o sursă bună de fibre, bogate în vitamina C, potasiu și unele vitamine din complexul B. Pot crește absorbșia fierului din alte alimente pe care le consumați, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva deficit de fier.

Afine

Afinele sunt un superaliment datorită conținutului lor bogat în antioxidanți. Acestea sunt compuse în principal din apă, precum și din aproximativ 14,5 grame de carbohidrați la 100 de grame.

Acestea conțin cantități mari de mai multe vitamine, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan. Studiile arată că consumul de afine poate chiar îmbunătăți memoria la persoanele în vârstă.

Grapefruit

Grapefruit ar putea stimula sănătatea inimii și gestionarea zahărului din sânge, potrivit unor studii. Este bogat în diverse vitamine, minerale şi antioxidanți.

Alte cercetări arată că anumiți compuși care se găsesc în grapefruit ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la scăderea nivelului de colesterol și, eventual, la încetinirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii privind efectele benefice ale grapefruitului la om.

Merele

Acestea conțin aproximativ 14-16 grame de carbohidrați la 100 de grame. Merele au, de asemenea, multe vitamine și minerale, dar în cantități mici, sunt o sursă bună de vitamina C, antioxidanți și fibre.

Primele cercetări sugerează că adăugarea merelor în dietă poate fi chiar asociată cu un risc redus de anumite tipuri de cancer, potrivit Pro News.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel