Sari la conținut

Nopțile albe sunt tratabile Când scăpați de insomnie cu plante, când este nevoie de psihiatru

Ceaiurile și medicamentele pe bază de plante sunt ineficiente în cazurile cronice de insomnie. Un diagnostic exact pus de medicul specialist și un tratament corect pot duce la rezolvarea definitivă a tulburărilor de somn

Un examen la facultate, o lucrare urgentă la serviciu sau un eveniment nefericit în existența noastră ne poate face să avem nopți albe în serie. Somnul este la fel de important ca și starea de veghe. Când devine lipsa de odihnă o problemă? Atunci când are impact asupra vieții diurne, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu: „Insomnia reprezintă acea tulburare cantitativă, dar și calitativă în situații particulare care generează un ecou în viața individului, în starea lui de veghe”. Impact înseamnă lipsa concentrării, a memoriei pe termen scurt, la care se adaugă somnolența, grețurile, vărsăturile sau chiar accidentele.
Termenul de insomnie este relativ la durata de somn a fiecăruia. „Sunt oameni care se odihnesc în patru ore, în timp ce alții au nevoie de nouă ore de somn”, mai spune psihiatrul.
Cum se manifestă
Suferă de insomnie persoana care nu poate adormi, sau care nu poate susține decât un ciclu de somn consecutiv ceea ce înseamnă că se trezește de două-trei ori pe noapte, sau care se trezește prematur, cu două ore înainte de ora 6. „La nivel mondial, insomnia este cea mai frecventă tulburare neraportată la medic. Impactul diurn face diferența în fața medicului”, subliniază Gabriel Diaconu.
Teoretic, orice tulburare a somnului care durează mai mult de cinci zile ar trebuie raportată la medic, indiferent dacă are sau nu un impact diurn.
Variantele naturiste
Medicul de familie este prima stație pentru pacient. Mulți doctori optează, inițial, pentru medicamente pe bază de plante. „Valeriana este un tonic cerebral, dar și un relaxant. Se pot lua capsule, pulbere sau macerată la rece, cantitatea indicată fiind aceea de două grame pe zi, din care un gram seara”, a explicat dr. Iulia Vlad, medic specialist cu competențe în apifitoterapie.
O altă plantă foarte eficientă împotriva insomniei este levănțica. „Există uleiuri volatile și capsule cu ulei de lavandă. Acestea din urmă se pot lua trei pe zi”, mai spune apifitoterapeutul.
Gura lupului este un alt remediu naturist eficient în cazurile de stres puternic. „Se poate lua câte un gram seara dacă este sub formă de pulbere sau se poate prepara o băutură dintr-o lingură de pulbere la jumătate de litru de apă, cam cu 7-8 ore înainte de a se bea”. Avantajul este că aceste tratamente nu dau dependență și pot fi urmate 2-3 luni.

Medicul specialist pune diagnosticul

Prescrierea sedativelor însă ar trebui făcută de un medic specialist după efectuarea mai multor teste, potrivit psihiatrului Gabriel Diaconu. În opinia lui, medicul de familie ar trebui să verifice mai întâi dacă pacientul are probleme cu nasul, cu gâtul sau dacă sforăie și să-l trimită la pneumologul cu competențe în somnologie.
Pneumologul îi poate face o poligrafie de somn adică monitorizarea ritmului cardiac, a pulsului, a activității electrice a creierului, a concentrației de oxigen pentru a avea o imagine clară a felului în care doarme. Așa se poate afla dacă este vorba despre o apnee sau de o tulburare de dispoziție, caz în care pacientul trebuie îndrumat către medicul psihiatru.
În multe cazuri însă, mai spune Diaconu, din prejudecată și din dorința de a proteja pacientul medicul de familie nu-l trimite la psihiatru, ci îi prescrie sedative care însă, pe lângă faptul că nu rezolvă problema decât pe termen foarte scurt, pot da și dependență.
Tulburări de ritm și AVC de la abuz de pastile
Medicul psihiatru ar trebui să fie cel care evaluează judicios dacă insomnia trebuie tratată cu sedative hipnotice, antidepresive sau anxiolitice. Altminteri, pacientul riscă să trăiască cu o problemă de sănătate, să devină dependent de sedative hipnotice, medicamente cu potențial de intoxicare foarte mare. „Am avut pacienți care luau o doză de 5-10 ori mai mare decât cea indicată, cu episoade de agitație psihomotorie, concentrare afectată, ca și memoria pe scurtă durată”, adaugă psihiatrul.
Tratamentul administrat anapoda poate duce în cele din urmă la tulburări de ritm cardiac, infarct și accidente vasculare. „Oamenii trebuie să înțeleagă că tulburările de somn diagnosticate corect sunt rezolvabile. Tratamentul se poate suplimenta cu ședințe de acupunctură, terapie de relaxare sau cu alte tehnici complementare”.

Insomniaci de la tablete și LCD
În ultmii ani, a apărut un nou tip de insomnie, cea dată de expunerea la noxele de mediu, la lumina albastră, de exemplu. Această lumină albastră este dată de ecranele LCD, tabletele și telefoanele de nouă generație, astfel că incidența acestei boli a explodat la vârste mici. „Copii de 8-9 ani și adulți folosesc aceste instrumente a căror toxicitate poate fi remarcabilă. În mod normal, folosirea acestor aparate după lăsarea serii ar trebui limitată, la fel și folosirea becurilor economice care dau o luminozitate redusă”, avertizează medicul.
Pentru a contracara cumva această problemă, pe piața de gadgeturi au apărut filtrele de lumină albastră și televizoarele inteligente care au opțiunea ca după lăsarea serii luminozitatea să fie redusă progresiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel