Sari la conținut

Noua lege RCA. 10 elemente de noutate pentru șoferi, plus sancțiuni de 10.000 de lei

Sursă foto: Biz Brașov
Noile modificări aduse de Legea RCA

După multiple amânări, legea RCA va primi în cursul zilei de astăzi votul final în plenul Senatului. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus noi reglementări în lege, de la o creștere semnificativă a amenzilor pentru cei care nu au poliță, până la noi prevederi pentru asiguratori în cazul accidentelor.

După o creștere cu 20% a tarifelor RCA în 2023, șoferii vor avea de plătit și mai mult în 2024, odată cu dispariția poliței de o lună, iar amenzile cresc de 5 ori pentru cei care nu au poliță.

În primul rând, dispare polița de o lună. Așadar, șoferii îşi vor putea asigura vehiculele doar pe 3, 6 sau 12 luni, transmite Antena 3 CNN.

De asemenea, cei care nu îşi reînoiesc poliţa obligatorie în termen de 30 de zile de la expirare vor achita tarife mai mari.

Mai mult vor plăti și cei prinși fără RCA, pentru că amenzile se majorează de cinci ori. Adică de la 2.000 de lei cat este in prezent, ajung la 10.000 de lei.

Asigurarea obligatorie pentru trotinetele şi bicicletele electrice

Ca noutate, legea introduce asigurarea obligatorie pentru trotinetele şi bicicletele electrice. Propunerile vin din partea ASF şi sunt intens contestate de reprezentanții transportatorilor care spun că modificările vor duce la scumpirea polițelor cu până la 40% şi nu vin deloc în ajutorul asiguraților.

Deja, în Romania, dintre cele peste 10 milioane de autoturisme înmatriculate, doar 6,3 milioane au si o poliță RCA valabila.

O altă noutate: se va putea suspenda pentru o perioadă polița RCA. Dacă cineva folosește doar sezonier masina, va putea cere firmei de asigurare să suspende polița, cu 5 zile înainte. Se poate pentru cel puțin o lună, iar perioada maximă nu poate fi mai mare decât perioada rămasă din poliță.

Sursă foto: Ziarul Financiar

Pe de altă parte, firmele de asigurare vor fi obligate să accepte plata în rate, chiar și lunare, nu doar trimestriale sau semestriale.

În speranţa că îi va disciplina pe şoferi, Autoritatea de Supraveghere Financiară introduce sistemul de franşiză la asigurările RCA, după modelul Casco. Cel care optează pentru franşiză primeşte o reducere la RCA, însă cu o condiţie: în cazul în care produce un accident, va plăti o parte din daună.

Franşiză la poliţa RCA

„Franşiza nu este plătibilă la momentul achiziţiei poliţei RCA. Ea este plătibilă doar în cazul unui incident pe perioada acoperirii poliţei RCA”, explică Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.

„În momentul în care se întâmplă un eveniment, asigurătorul va plăti integral la cel care este păgubit. Şi va încerca să-şi recupereze franşiza de la titularul poliţei de asigurare”, spune Viorel Vasile, CEO companie brokeraj.

Franşiza ar putea aduce o reducere de preţ la poliţa RCA de aproximativ 10%, spune ASF. Spre exemplu, la o asigurare care costă 1.000 de lei, şoferul va plăti 900 de lei. Dar, în caz de accident, va achita suma asumată în faţa asigurătorului. 500 de lei, spre exemplu.

Cele 10 schimbări anunțate

1. Suspendarea poliței RCA

2. Plata în rate lunare/trimestriale/semestriale

3. Certificate de daunalitate

4. Regie proprie

5. Montarea camerelor video în trafic

6. Contravenții mai mari

7. Criterii noi pentru sistemul bonus-malus

8. Răscumpărarea

9. Franșiză

10. Ghid de conduită

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel