Categories: Ştiri sănătate

Noua mască de față care poate detecta infecția cu COVID-19. Cum funcționează?

Inginerii de la MIT și Universitatea Harvard au proiectat o nouă mască de față, care poate diagnostica purtătorul cu Covid-19 în aproximativ 90 de minute. Măștile sunt încorporate cu senzori mici, de unică folosință, care pot fi încadrați în alte măști de față și ar putea fi, de asemenea, adaptate pentru a detecta alți viruși, relatează SciTechDaily.

Senzorii se bazează pe mașini celulare liofilizate pe care echipa de cercetare le-a dezvoltat anterior pentru a fi utilizate în diagnosticarea hârtiei pentru viruși precum Ebola și Zika. Într-un nou studiu, cercetătorii au arătat că senzorii ar putea fi încorporați nu numai în măști de față, ci și în îmbrăcăminte, cum ar fi haine de laborator, oferind potențial o nouă modalitate de a monitoriza expunerea lucrătorilor din domeniul sănătății la o varietate de agenți patogeni sau alte amenințări.

„Am demonstrat că putem usca prin congelare o gamă largă de senzori de biologie sintetică pentru a detecta acizii nucleici virali sau bacterieni, precum și substanțele chimice toxice, inclusiv toxinele nervoase. Avem în vedere că această platformă ar putea permite biosenzorilor purtabili de generația următoare pentru primii respondenți, personalul medical și personalul militar ”, spune James Collins, profesor de inginerie medicală și știință din Institutul pentru inginerie și știință medicală (IMES) și Departamentul MIT de inginerie biologică și autorul principal al studiului.

Senzorii măștii de față sunt proiectați astfel încât să poată fi activați de către purtător atunci când sunt gata să efectueze testul, iar rezultatele sunt afișate numai în interiorul măștii, pentru confidențialitatea utilizatorului.

„Acest test este la fel de sensibil ca testele PCR standard , foarte sensibile, dar este la fel de rapid ca testele antigenului care sunt utilizate pentru analiza rapidă a Covid-19”, afirmă unul din participanții la crearea măștii.

Prototipurile dezvoltate în acest studiu au senzori în interiorul măștii pentru a detecta starea unui utilizator, precum și senzori amplasați în exteriorul articolelor de îmbrăcăminte, pentru a detecta expunerea din mediu. Cercetătorii pot schimba, de asemenea, senzori cu alți agenți patogeni, inclusiv gripa, Ebola și Zika, sau senzori pe care i-au dezvoltat pentru a detecta agenții nervoși organofosfați.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia