marți, iunie 15, 2021

Senzația de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase și inflamate, venele inestetice devin supărătoare mai cu seamă pe timpul verii. Aceste probleme sunt cauzate de o afecțiune numită insuficiență

venoasă cronică. Dacă ne gândim că ea afectează peste jumătate din populație, atunci e lesne de înțeles de ce pentru milioane de oameni zilele caniculare rimează cu picioare grele și dureroase. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

  1. Dietă în culorile curcubeului

Acum este sezonul fructelor și legumelor bogate în antioxidanți. Profitați de beneficiile extraordinare ale acestor substanțe, printre care se află și protejarea sistemului venos. Care sunt cele mai bune surse de antioxidanți? Fructele și legumele colorate:

cireșe, zmeură, caise, piersici, pepene, respectiv roșii, ardei, morcovi, sfeclă roșie.

2. Hidratare din abundență

Pentru a favoriza drenajul țesuturilor, hidratarea este esențială. 1,5 litri de apă pe zi este cantitatea minimă recomandată. Pentru a fi siguri că ajungeți la această cantitate, beți apă dintr-o sticlă mică pe care să o păstrați în permanență pe birou sau în geantă.

3. Mișcare

Vremea bună este un motiv în plus pentru a vă pune pantofii de sport și a porni în pas alert spre birou. Sau dacă preferați mersul pe bicicletă, este și mai bine, căci pedalatul stimulează

contracția mușchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi să completați aceste activități cu o ședință de înot pe săptămână.

4. Atenție în călătorii

Vacanța de vară este momentul călătoriilor… Dacă zburați cu avionul sau aveți de parcurs distanțe lungi cu autocarul, evitați să rămâneți prea mult timp nemișcați. Ridicați-vă periodic pentru a face câțiva pași, iar când stați pe scaun trebuie să faceți mici mișcări de rotire, flexie-extensie.

5. La plajă cu măsură

Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele

cu insuficiență venoasă cronică. Sub acțiunea razelor ultraviolete, venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-și mai pot îndeplini funcția de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă și devin dureroase. Asta nu înseamnă că trebuie să vă privați de plajă, dar profitați mai ales pentru a înota și a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneți la soare între orele 11.00 și 16.00.

6. Dușuri răcoritoare

Menținerea picioarelor câteva minute sub jet de apă rece reprezintă un excelent remediu pentru stimularea circulației și creșterea

tonusului vascular. După un astfel de duș răcoritor puteți efectua un masaj blând în sensul returului venos, adică de la gleznă spre genunchi.

7. Haine confortabile

Pantalonii strâmți, jeans-ii slim, curelele, dresurile sunt inamicii picioarelor sănătoase. Dacă tot e vară, purtați haine lejere, confortabile, din materiale naturale și ușoare. Din punct de vedere al încălțămintei, renunțați pe cât posibil la tocurile înalte, platforme sau pantofi închiși.

8. În fiecare seară…

Când vă așezați pe canapea la televizor sau când vă relaxați citind o carte, mențineți picioarele pe o pernă sau o pătură mai înaltă. Stați așa cel puțin o jumătate de oră în fiecare seară, înainte de culcare. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade față de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.

9. Consultați medicul!

Dacă observați că simptomele se agravează ori vă îngrijorează ceva, nu ezitați să mergeți la un consult de specialitate. Insuficiența venoasă este o adevărată boală care trebuie luată în serios pentru a preveni apariția complicațiilor: varice, tromboflebită, ulcer varicos de gambă.

Ultimele stiri

Parteneri