Sari la conținut

Noul anunț făcut de Ministrul Muncii cu privire la recalcularea pensiilor. Toți seniorii trebuie să știe acest lucru!

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Conform Legii 360, în curând va începe recalcularea pensiilor, după cum anunță șii Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Potrivit estimărilor, peste 3 milioane de pensionari se vor bucura de o pensie mărită începând cu luna septembrie a acestui an.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că procesul va începe în curând și a spus că va exista și o noutate și anume un program software ce va calcula pensiile.

Ministrul Muncii: începând cu 1 septembrie românii vor primi pensiile recalculate

Mai exact, un nou software va fi implementat pentru a recalcula toate pensiile.

”Încă din 2021 a început procesul de reevaluare a dosarelor de pensii. În proporție foarte mare, peste 95%, toate aceste date pe care românii le au cu privire la dosarele de pensie sunt deja introduse în sistem. (…)

Ținta noastră este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate, astfel încât să fie trimise românilor și începând cu 1 septembrie deja românii să își primească pensiile recalculate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, duminică seară, la România TV, citat de Mediafax.

În noile decizii vor avea toate elementele inclusiv elementele care țin de totalul punctelor acumulate.

„Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice spun că, pe datele pe care le au dânșii, estimarea este că peste 3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”, a spus ministrul.

Pe legea nouă se iau un calcul toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale și, de asemenea, se obțin puncte de stabilitate pentru perioadele ce depășesc 25 de ani. Pe lângă acestea, există și punctele acordate datorită studiilor făcute”.

bani in plus la pensie după recalculare
Sursă foto: PhOnline

Noua lege a pensiilor: noua formulă de calcul, stagiul de cotizare și vârsta de pensionare pentru femei și bărbați

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani.

Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în Coaliție.

Potrivit acesteia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel