Sari la conținut

Noul protocol de tratament pentru Covid-19! Pentru prima dată, include un ghid de îngrijire a pacienților la domiciliu.

Noul protocol de tratament pentru Covid-19 detaliază modul corect de administrare al medicamentelor, indicații specifice pentru anumite situații și în funcție de severitatea bolii manifestate. Mai mult de atât, pentru prima dată, protocolul oferă noutăți importante despre ingrijirea bolnavilor de Covid-19 la domiciliu.

Noul protocol de tratament pentru Covid-19 include atât informații importante despre administrarea medicamentelor deja existente, cât și despre îngrijirea la domiciliu a persoanelor cu forme ușoare sau mai avansate. Această inițiativă are scopul de a oferi locurile din spital persoanelor care au într-adevăr nevoie de asistență medicală de specialitate și care suferă de o formă gravă.

Nu au existat, până la acest document, recomandări clare şi oficiale pentru tratarea formelor uşoare şi medii la domiciliu, în aşa fel încât medicul de familie să fie mai bine orientat, la fel ca cel de spital. Acum, lucrurile sunt mult mai clare”, a afirmat Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, potrivit Adevărul.

O modificare foarte importantă, menționată în noul protocol, ar fi aceea că persoanele asimptomatice nu ar trebui să administreze niciun fel de tratament. Deși pot risca dezvoltarea unor simptome ulterioare, automedicația a pus în pericol sănătatea multor persoane. Asimptomaticii urmau un tratament când, de fapt, nu aveau simptome pe care să le trateze.

De asemenea, antibioticele nu se administrează preventiv! Acestea sunt inutile in infecțiile virale, iar persoanele care îl administrează în acest scop riscă dezvoltarea reacțiilor adverse.

Tratamentul pentru Covid-19 reprezintă, de fapt, ameliorarea simptomelor (în cazul formelor ușoare). În acest caz, ibuprofenul a revenit în schema de tratament. Acesta se recomandă pentru febră, tuse și atenuarea durerilor.

Care este schema de tratament pentru Covid-19, în funcție de forma dezvoltată?

ASIMPTOMATICI: nu se recomandă tratament

FORMĂ UȘOARĂ (pacient internat): Un antiviral disponibil. Profilaxie anticoagulantă recomandată în cazul în care nu au tratament anticoagulant deja în curs pentru alte indicații. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.

FORMĂ MEDIE (pneumonie fără criterii de severitate): Antivirale de administrat cât mai precoce. Anticoagulante – profilaxie sau terapie.  Dexametazonă (sau metilprednisolon) 10 zile. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.

SEVERĂ/CRITICĂ: Antivirale (rol clinic discutabil dincolo de 12-14 zile de la debutul simptomelor; se menține indicație epidemiologică) + anticoagulant – profilaxie sau terapie + dexametazonă (corticoid), 10 zile sau în funcție de evoluție + imunomodulare în cazuri selectate În indicații selective: plasmă de convalescent, antibiotice. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.

Protocolul integral, detaliat, se poate vizita aici, conform ORDINULUI nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel