Sari la conținut

Sezon de gripă sever. „Este cel mai rău pe care l-am văzut”

gripa
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Noul sezon de gripă este sever. După un sezon gripal aproape inexistent, trebuie să ne așteptăm la unul sever în această iarnă, avertizează specialiștii. Specialiștii avertizează că „este cel mai rău pe care l-am văzut în ultimii 13 ani”.

Noul sezon de gripă este sever. „Este cel mai rău pe care l-am văzut în ultimii 13 ani”

Vremea rece aduce cu ea multe lucruri pe care le așteptăm cu nerăbdare, sărbătorile, petrecerile cu cei dragi și zilele de zăpadă. Din păcate, sezonul rece vine cu un lucru pe care nimeni nu-l dorește. Sezonul gripei.

Deși, de obicei, nu trebuie să ne facem griji cu privire la incidentele de îmbolnăvire care ajung la apogeu până în decembrie sau ianuarie, noile date federale privind sănătatea arată că noul sezon de gripa a sosit cu aproximativ șase săptămâni mai devreme în acest an.

Potrivit unui nou raport al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, sezonul de gripă din acest an este mai sever decât a fost în ultimii 13 ani.

Agenția de sănătate guvernamentală estimează că au fost înregistrate cel puțin 880.000 de îmbolnăviri de gripă, 6.900 de spitalizări și 360 de decese cauzate de gripă până acum în acest an. În plus, săptămâna aceasta a fost raportat primul deces pediatric legat de gripă din acest sezon.

Cum să distingi simptomele răcelii comune, gripei și COVID-19 în această iarnă?

Semnale care anunță un sezon gripal intens vin și din Statele Unite, unde sistemele de supraveghere arată o activitate gripală cu 23% mai mare acum,comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Cifrele sunt surprinzătoare, fiindcă este cam devreme pentru acest nivel de activitate gripală. Se întâmplă mai devreme decât ar fi de așteptat”, a declarat specialistul american în boli infecțioase David Cennamo, profesor la Rutgers New Jersey Medical School, pentru revista Prevention.

Specialiștii au constatat că rata de spitalizare este mai mare decât rata observată în timpul sezoanelor gripale anterioare, datând din 2010-2011. De fapt, spitalizările nu au mai fost atât de ridicate de la pandemia de gripă porcină H1N1, care a avut loc în 2009.

„Recent, ne-am confruntat cu creșterea semnificativă a numărului de copii care se prezintă la camera de urgență cu RSV”, a spus dr. James Schneider, șeful clinciii pediatrice a Cohen Children’s Medical Center, citat de CNBC.

Simptomele pot include: rinoree, tuse, strănut, apetit redus, febră

Schneider a precizat că simptomele infecției cu RSV sunt similare cu ale gripei și ale COVID-19 și a adăugat că se așteaptă la o creștere a cazurilor provocate de toți cei trei viruși. El susține că în general, copiii sunt cei mai expuși în această perioadă.

Simptomele infecției cu RSV sunt similare cu cele ale altor infecții respiratorii și apar, de obicei, la 4-6 zile după ce persoana a intrat în contact cu virusul. Semnele și simptomele pot include: rinoree, tuse, strănut, apetit redus, febră. Oamenii pot fi reinfectați cu tulpini diferite de RSV de la an la an, deși infecțiile ulterioare tind să fie mai puțin severe decât infecția primară.

Avertismentul CDC

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au precizat că bolile respiratorii apar mai devreme acum și la mai mulți oameni, în comparație cu anii precedenți. Agenția federală de sănătate a remarcat că și numărul cazurilor de gripă a crescut semnificativ în mai multe regiuni ale Statelor Unite. De altfel, numărul internărilor în secțiile de pediatrie ale spitalelor a crescut și cu 35%.

Vaccinarea este importantă, mai ales pentru copii

Dr. Federico Laham, director la secția de boli infecțioase a Spitalului de Copii Arnold Palmer din Orlando, a declarat: „Dacă copilul nu a primit încă vaccinul antigripal, este imperativ să facă unul cât mai curând posibil”.

”După cum știm, e nevoie de câteva săptămâni pentru a crea un răspuns imunitar”, a adăugat Laham, explicând că acesta este cazul unor „copii al căror sistem imunitar, după ultimii doi ani cu o circulație foarte mică a gripei, devine puțin cam leneș și uituc. Așa că este important să-i „amintim”, a afirmat medicul.

Medicamente antivirale pentru gripă

Experții spune că vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva gripei și de a preveni consecințele grave în cazul în care vă îmbolnăviți.

Aceștia recomandă ca toate persoanele să se vaccineze anual împotriva gripei, dar notează că există și medicamente antivirale pentru gripă eliberate pe bază de rețetă care pot trata boala, potrivit yahoo.com.

Imunitatea populației la virusurile gripale a scăzut

Măsurile de distanțare și de protecție impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au făcut ca rata de infectare cu virusuri gripale să fie neobișnuit de scăzută în România și pe plan mondial. În sezonul gripal anterior (2020-2021), doar 4 cazuri de gripă au fost confirmate în România cu analize de laborator.

Datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că nu a existat niciun deces cauzat de gripă. În Europa, scăderea numărului de cazuri de gripă a fost „remarcabilă”, mai mare de 99%, au calculat specialiștii ECDC.

După un sezon gripal aproape inexistent, ne-am putea confrunta cu o revenire în forță a gripei în lunile următoare, atenționează și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

„Experții CDC sunt îngrijorați că nivelul scăzut de imunitate al populației la gripa sezonieră ar putea crește riscul de a ne confrunta cu un sezon gripal sever”, declara Rochelle Walensky, directorul CDC, într-o conferință de presă, la începutul lunii octombrie 2021.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel