Sari la conținut

Noul val COVID a umplut camerele de gardă, aducând țara noastră pe primul loc din Europa la numărul de cazuri. Virusolog din SUA: „Este foarte contagios“

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Un nou val COVID a luat cu asalt camerele de gardă a spitalelor din România, poziționând țara noastră pe primul loc în Europa la numărul de cazuri. Potrivit specialiștilor, noua tulpină este extrem de contagioasă. Simptomele sunt asociate cu cele ale unei răceli mai severe: tuse, dureri musculare sau febră.

Un virusolog român stabilit în SUA trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID. „Varianta actuală este foarte contagioasă”, susține cercetătorul Sostel Atanasiu.

Cercetătorul Costel Atanasiu avertizează că vârful valului va fi în luna noiembrie, iar noua variantă este foarte contagioasă. Specialistul mai arată că nu este vorba despre o variantă mai periculoasă decât precedentele, în condițiile în care numeroși oameni s-au imunizat prin boală și prin vaccinare.

România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri COVID

„A început un nou val de Covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie.

Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria <omicron>.

Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată.

Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală”, a scris Costel Atanasiu, pe Facebook.

Persoanele vulnerabile cărora li se recomandă o nouă doză de vaccin

Totuși, specialistul recomandă o nouă doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, precum vârstnicii și bolnavii cronici

„Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinati, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie.

În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T.

Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România”, susține virusologul.

masca de protecție
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De asemenea, Atanasiu recomandă purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

„În ciuda a ceea ce spun unii medici <faimoși> la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise.

Majoritatea articolelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului.

Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, susține virusologul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.