Sari la conținut

Nu a sunat la Ambulanță ca să nu deranjeze și era să moară în taxi în drum spre spital

Sursă foto: 652234/ Pixabay
Era să moară în taxi din cauza unui cheag de sânge la plămâni

O femeie din Iași care acuza dureri în piept, nu a sunat la Ambulanță ca să nu deranjeze și era să moară în taxi în drum spre spital. Femeia, vârstă de 59 de ani, a optat să se deplaseze la spital cu ajutorul unui taxi, evitând să solicite intervenția unei ambulanțe din teama de a nu crea neplăceri. Chiar dacă suferea de o afecțiune gravă, a preferat să nu deranjeze, considerând situația sa doar o „jenă”.

Această abordare este considerată neobișnuită de către reprezentanții UPU SMURD Iași, mai ales că în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe apeluri false către numărul de urgență 112.

Femeia care nu a sunat la Ambulanță ca să nu deranjeze suferea de tromboembolism pulmonar masiv

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, subliniază că persoanele care se confruntă cu adevărate urgențe de sănătate ar trebui să nu ezite să apeleze la 112, însă uneori aleg să nu o facă, temându-se să nu fie considerate deranjatoare. Aceste persoane ar trebui să fie conștiente că serviciile de urgență sunt destinate celor care au nevoie reală de ajutor medical imediat, nu celor care pot accesa serviciile de îngrijire medicală în alt mod.

În acest caz, femeia a ales să meargă la spital cu un taxi, crezând că solicitând ambulanța ar crea disconfort sau ar fi considerată o povară. Această decizie a fost aproape fatală, conform medicilor. În curtea spitalului, femeia a suferit o sincopă și ți-a fracturat maleola.

Echipa de urgență din UPU a reacționat rapid și, după investigații, a descoperit că femeia suferă de tromboembolism pulmonar masiv bilateral, o afecțiune gravă care poate pune în pericol viața prin stop cardiorespirator. Cu toate acestea, acum pacienta este stabilă, conștientă și internată în secția de terapie intensivă cardiologică, unde va primi îngrijiri specializate pentru mai multe zile.

Pe de altă parte, este de remarcat faptul că anual se înregistrează mii de apeluri false sau neîntemeiate la numărul unic de urgență. Un exemplu este cazul unei liceence de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, județul Neamț, care în septembrie 2023 a decis să solicite intervenția forțelor de ordine pentru că i-a fost ocupat locul în bancă, demonstrând astfel o folosire nejustificată și inadecvată a serviciului de urgență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel