Sari la conținut

Nu dormi bine noaptea? Modalități eficiente prin care INSOMNIA poate fi combătută

Somn liiștit
Strsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Modalitati naturale de a scapa de insomnie

Nu dormi bine noaptea, iar somnul pare că este un obiectiv imposibil de atins?  Experții sugerează că ar putea avea o mare legătură cu ”cronotipul” nostru sau cu personalitatea somnului.

Nu dormi bine noaptea? Modalități eficiente prin care INSOMNIA poate fi combătută

Un sondaj publicat anul trecut a constatat că peste 60% dintre americani au probleme cu somnul. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) definește insomnia drept „incapacitatea de a iniția sau de a menține somnul”, care ar putea fi legată de trezirea mai devreme decât în ​​mod normal.

”Cronotipurile” sunt însă profiluri somn care pot fi văzute ca o modalitate de a înțelege dacă suntem pregătiți biologic să ne trezim devreme, potrivit Healthcare.

Identificarea cronotipului

Problemele cronice de somn au fost asociate cu probleme medicale, inclusiv cu diabetul, obezitatea și hipertensiune arterială, precum și cu disfuncția cognitivă și tulburări de dispoziție. Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore noaptea, potrivit experților în somn. Dar ce este cronotipul de care se leagă unii specialiști?

Conceptul de cronotipuri a apărut prin anii 90 pentru a descrie cursul ritmului nostru biologic natural. Altfel spus, este modul în care corpul aranjează relația dintre somn și odihnă, chiar fără să ne dăm seama.

Cronotipurile sunt patru specii, asemănătoare unui leu, unui delfin, unui lup și unui urs. Acestea sunt grupate în funcție de obiceiurile umane și de caracteristicile personale.

Prin ce se caracterizează cronotipul leului și cel al definului

„Cronotipul leului” se caracterizează prin trezirea devreme și adormirea, ușor, noaptea.

Aceste persoane sunt foarte active în intervalu 8:00 și 12:00. ”Delfinii” sunt, de asemenea, cei care se trezesc devreme, dar au dificultăți în a adormi și adesea suferă de insomnie.

Somnul lor este neliniștit și de calitate slabă. Ei dorm pentru că organismul are nevoie de el, dar mintea rămâne întotdeauna activă.

”Cronotipul ursului” îi reprezintă pe cei care se trezesc devreme și adorm odată cu apariția întunericului. „Urșii” experimentează o scădere a energiei după prânz și cel mai adesea între orele 14:00 și 16:00.

De ce somniferele nu sunt eficiente

Dacă nu reușim să adormim, ar trebui să luăm somnifere? Răspunsul este negativ. Dacă suntem insomniaci cronici, somniferele vor crea dependență fizică. De asemenea, pot da dependență psihologică.

Multe dintre somniferele recomandate de medici sunt, de fapt, medicamente care aparțin familiei valiumului sau benzodiazepinelor și ajută la relaxare, dar nu asigură un somn normal. Somnul este un proces foarte activ în care se păstrează cele mai bune și mai importante amintiri ale zilei, iar somniferele pot interfera cu asta.

Modalități eficiente prin care insomnia poate fi combătută

Pentru insomniacul cronic somniferele nu ajută, dar terapia cognitiv comportamentală pentru insomnie (CBTI), da. Există modalități mai eficiente prin care insomnia poate fi combătută.

Un terapeut cognitiv comportamental vă poate ajuta ajuta atunci când aveți nevoie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: