Sari la conținut

„Nu dulciurile duc la diabet!” Diabetolog: Sunt și alți factori care determină apariția diabetului

Diabetul este o boală care apare atunci când nivelul glicemiei, numită și zahăr din sânge, este prea ridicat. Glucoza este principala sursă de energie a organismului dumneavoastră. Organismul dumneavoastră poate produce glucoză, dar glucoza provine și din alimentele pe care le consumați.

Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută glucoza să ajungă în celule pentru a fi folosită ca sursă de energie. Dacă suferiți de diabet, organismul dumneavoastră nu produce suficientă – sau deloc – insulină, sau nu o utilizează în mod corespunzător. În acest caz, glucoza rămâne în sânge și nu ajunge la celule, informează NIH.

Andra Nica, medic român, a explicat la Antena 3 de ce este nevoie să ne măsurăm frecvent glicemia și a demontat câteva mituri cu privire la dulciuri şi la această afecțiune.

„Este foarte important să ne măsurăm glicemia deoarece dacă avem o valoare a glicemiei moderat crescută, simptomele nu apar.

Simptomele apar doar în momentul în care valoarea glicemiei depăşeşte 200 mg/dl, şi tocmai de aceea este important să o monitorizăm.”, a spus diabetologul Andra Nica în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce boli ascunde o glicemie ridicată

„Hiperglicemia nu este cauzată întotdeauna diabetului. Mai poate apărea și în alte boli, precum afecțiuni pancreatice, o pancreatită acută sau neoplasm de pancreas, în cadrul afecțiunilor endocrine sau în cazul în care pacientul suferă un stres sever, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Ne putem măsura acasă glicemia sau dacă este necesar să mergem la un specialist. Procedura este foarte simplă. Se ataşează acul steril în dispozitivul de înțepare, se îndepărtează protecția acestuia şi se atașează din nou capacul.

Cu ajutorul glucometrului se monitorizează glicemia. Pe bandelete se pun câteva picături de sânge.

Orice valoarea a glicemiei peste 100 mg/dl ne pune un semn de întrebare. Dacă avem o valoare a glicemiei între 100 și 125 mg/dl vorbim de prediabet, iar o valoare de 126 mg/dl, confirmată ulterior printr-o măsurătoare a glicemiei din venă, poate pune diagnosticul de diabet zahar.

Mituri despre diabet. Nu ne îmbolnăvim dacă mâncăm prea mult dulce

Într-o mică proporție consumul de zahăr și de alimente procesate care conțin zahăr şi făinoase contribuie la dezvoltarea diabetului.

Sunt și alți factori care determină apariția diabetului și anume sedentarismul, o alimentație dezechilibrată, antecedentele de diabet în familie.

Ar mai trebui să menţionăm şi faptul că diabetul nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată.

Ponturi să nu ne îmbolnăvim de diabet

Să respectăm orele de somn, să dormim cel puțin 6-7 ore pe noapte, să evităm stresul și să monitorizăm frecvent glicemie, astfel încât dacă avem o valoare ușor crescut a glicemiei și simptomele nu apar, totuși, să știm să ne adresăm medicului din timp.

Important de menționat este faptul că prediabetul se poate oarecum vindeca, astfel încât să nu ajungem la diabet. Încă din stadiul de prediabet pot apărea complicații cronice și dacă mergem la medicul specialist și ne recomandă un plan de tratament corect putem evita apariția diabetului.”, a mai spus medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel