Sari la conținut

Nu este bine să consumi lapte în timpul tratamentului cu antibiotic. Mit sau realitate?

lapte, beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Laptele, aliment care hidratează

Antibioticele sunt medicamente foarte complexe. Acestea pot interacționa cu multe alimente, băuturi sau ale tratamente, motiv pentru care este indicat să urmezi întocmai sfaturile medicului.

De asemenea, evită să administrezi aceste medicamente fără a întreba un specialist.

Adesea, multe persoane care iau antibiotice fără recomandarea medicului le administrează inclusiv pentru afecțiuni care nu necesită astfel e tratament.

Cu atât mai mult, în timpm corpul poate manifesta o rezistență în fața antibioticelor, care nu îți vor mai face efectul în mod corespunzător.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale acestor medicamente este necesar să eviți consumul unor băuturi, precum laptele.

Evită laptele în timpul tratamentului cu antibiotic

Printre alimentele contraindicate se află și laptele, pe care este bine să-l eviți când iei antibiotic. Laptele poate aduce cu sine o serie de efecte adverse: greață și vărsături necontrolate.

Acest lucru se întâmplă, pentru că laptele împiedică absorbția substanțelor active din antibiotice, anulând și efectul, în aceeași măsură. Mare atenție și la alimentele care pot conține lapte sau lapte praf, cum sunt ciocolata sau anumite sortimente de cafea.

Dacă, totuși, îți dorești să consumi lapte, așteaptă să treacă trei ore de la administrarea antibioticului.

În categoria alimentelor contraindicate pe parcursul unui tratament cu antibiotice intră și citricele. Renunță la sucurile din fructe câteva zile și consumă doar apă sau ceaiuri, scrie bzi.ro.

De asemenea, este important să știi că efectele adverse pot fi declanșate și fără consumul de lapte, citrice sau alte alimente și băuturi contraindicate.

Astfel, putem manifesta diaree, crampe abdominale, greață, vărsături, febră, pete la nivelul danturii.

Cum te protejezi de antibiotice?

Chiar dacă medicul nu îți recomandă, cere farmacistului probiotice. Acestea sunt definite ca microorganisme vii (bacterii bune) care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, oferă un scut împotriva efectelor negative asociate cu administrarea antibioticelor.

În timpul tratamentului cu antibiotice, aceste bacterii au grijă de microflora ta intestinală, pentru a te ajuta să te vindeci mai ușor și pentru a te proteja.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel