Sari la conținut

Nu ești gras, ai stomacul umflat. Cum puteți scapa de această senzație

Determinarea cauzei balonării și limitarea alimentelor care declanșează vă poate ajuta la reducerea simptomelor. Pe termen lung, alegerea alimentelor care ajută la prevenirea constipației și angajarea în exerciții ușoare poate ajuta la prevenirea episoadelor viitoare.

La un moment dat, probabil că te-ai simțit balonat, care este senzația incomodă de a avea gaz prins sau presiune crescută în intestin.

Acest simptom digestiv poate fi însoțit și de o mărire a taliei numită distensie abdominală.

Balonarea este foarte frecventă și apare la 16-31% din populația generală. Din fericire, este, în general, o problemă pe termen scurt care se rezolvă de la sine, poate declanșată de o masă copioasă sau de un aliment care produce gaz.

Iată câteva moduri susținute de știință prin care poți reduce sau elimina balonarea.

1. Identificați cauza balonării

Mulți oameni simt că balonarea este cauzată de un exces de gaz în intestin.

Gaze precum oxigenul, dioxidul de carbon, azotul și metanul sunt introduse în intestin prin înghițirea aerului și prin fermentarea alimentelor în intestinul gros.

Creșterea gazelor în intestin poate provoca o tensiune crescută și balonare. Acest lucru se poate datora:

  • consumul de alimente care conțin compuși care sunt fermentați în colon, cum ar fi fibre, alcooli de zahăr
  • o intoleranță alimentară, cum ar fi intoleranța la lactoză sau la fructoză
  • înghițirea excesului de aer
  • lichid crescut în intestine
  • constipație
  • dezechilibre în microbiomul intestinal sau ecosistemul bacteriilor care trăiesc în intestin

2. Limitați alimentele care declanșează balonarea

Mulți oameni se confruntă cu balonare după ce au consumat anumite alimente care conțin cantități mari de compuși nedigerabili sau prost digerabili. Acești compuși includ fibre insolubile și solubile, alcooli de zahăr și zaharuri rafinoză și fructoză.

Când mănânci alimente care conțin acești compuși, fibrele și zaharurile nedigerate ajung în intestinul tău gros, unde bacteriile le fermentează, ducând la creșterea gazului.

Printre alimentele specifice care pot provoca balonare se numără:

  • Legume: broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și varză
  • Fructe: prune uscate, mere, pere și piersici
  • Cerealele integrale: grâu, ovăz, germeni de grâu și tărâțe de grâu
  • Leguminoase: fasole, linte, mazăre și fasole
  • Alcooli de zahăr și îndulcitori artificiali: xilitol, sorbitol și manitol care se găsesc în îndulcitorii artificiali și guma de mestecat fără zahăr
  • Băuturi: sifon și alte băuturi carbogazoase

3. Verificați dacă există intoleranță la lactoză

Lactoza este un zahăr care se găsește în lapte.

Corpul dumneavoastră are nevoie de o enzimă numită lactază pentru a descompune lactoza. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu produc suficientă din această enzimă pentru a descompune lactoza odată ce ajung la vârsta adultă. Condiția rezultată se numește intoleranță la lactoză.

Această afecțiune face ca lactoza să treacă prin intestin, trăgând mai multă apă până ajunge la colon, unde este fermentată de bacterii și eliberează gaze. Acest lucru poate duce la simptome precum balonare, dureri de stomac, flatulență crescută și eructație.

Dacă bănuiți că aveți intoleranță la lactoză, reducerea consumului de lactate poate ajuta la eliminarea simptomelor de balonare.

4. Susține obiceiurile regulate ale intestinului pentru a atenua constipația

Constipația afectează aproximativ 14% dintre oameni din întreaga lume, provocând simptome precum mișcări rare ale intestinului, efort excesiv, scaune dure și balonare.

În special, poate duce la balonare, deoarece componentele nedigerabile ale alimentelor petrec mai mult în colon și sunt astfel supuse unei fermentări mai mari de către bacterii.

Adesea, puteți îmbunătăți simptomele constipației prin:

  • Creșterea aportului de fibre. Urmăriți 18-30 de grame pe zi de fibre solubile și insolubile din cereale integrale, fructe, legume, nuci și semințe.
  • Consumul de lichide adecvate. Beți 6–8,5 căni (1,5–2 litri) pe zi de apă și alte lichide.
  • Exercitii fizice regulat. Mersul pe jos, joggingul, înotul sau mersul cu bicicleta timp de aproximativ 30 de minute în fiecare zi vă poate ajuta să vă mențineți intestinele în mișcare în mod regulat.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel