Sari la conținut

Nu ignora aceste semne. Boala îţi va face pielea albastră

culoarea

Din cuprinsul articolului

Nu ignora aceste semne. Denumita stiintific Argyria, tulburarea de piele albastră, este o afectiune rară și se numără printre cele mai ciudat boli din lume.

Descoperită în anii *60, boala se poate moșteni genetic de la un membru al familiei sau poate fi cauzată de contactul prelungit sau de ingestia unor săruri de argint. Argiria poate fi cauzată şi de administrarea prelungită de argint coloidal, supliment recomandat, printre altele, pentru efectele antiinfecţioase.

image

Toţi venim în contact cu doze extrem de mici de argint, care este prezent în apă, în alimente şi chiar în aerul pe care îl respirăm, informează medicalnewstoday.com.

Aceste urme de argint sunt eliminate natural din corp, fără efecte secundare. Totuşi, expunerea prelungită la cantități mici de argint sau o singură expunere la o doză mare poate crește riscul de argirie, o boală rară.

Semnul evident al argiriei

Singurul simptom caracteristic al argiriei este decolorarea sau hiperpigmentarea albastră sau gri a pielii. De asemenea, pot fi afectate şi buzele, gingiile şi căile nazale, precum şi membranele ochilor.

În cazul ingestiei de săruri de argint, poate surveni argiria generalizată, iar acest lucru poate duce şi la colorarea organelor interne.

Când argintul intră în corp prin piele, argiria este localizată (este limitată la unele porţiuni de piele).

Nu se ştie de la ce doză exactă apare argiria. Sunt mai expuse riscului de a face boala persoanele care lucrează în medii care folosesc argintul (producerea de bijuterii, procesare fotografică etc.)

O cauză dovedită a argiriei este consumul de suplimente pe bază de argint coloidal pe termen lung. Acestea conţin particule de argint şi sunt recomandate pentru calităţile antibacteriene, pentru stimularea sistemului imunitar, pentru prevenirea şi tratarea unor infecţii diverse sau a altor boli (otită, Zona Zoster, cancer etc.)

S-a constatat că argiria este mai frecventă la cei care desfășoară aceste meserii sau acțiuni:

Exploatarea sau rafinarea argintului
Fabricarea de bijuterii
Fabricarea obiectelor sau aliajelor din argint
Prelucrare fotografică
Ingestia de suplimente alimentare sau medicamente care conțin argint
Utilizarea regulată de picături de ochi care conțin argint.
Utilizarea produselor cosmetice care conțin argint
Utilizarea spray-urilor nazale care conțin argint
Montarea de plombe dentare
Acupunctură

Cum este diagnosticată argiria?
Medic care descoperă ce este argiria
Inițial, medicul solicită teste de sânge, scaun și urină pentru a determina dacă o persoană a fost expusă la argint în ultima săptămână. Pentru a confirma diagnosticul de argirie, medicul face și o biopsie cutanată.

Pentru a face biopsia, acesta ia o probă de țesut și o examinează la microscop. Dacă apar granule maro închis, este un semn că pielea conține argint. Cu toate acestea, medicul trebuie să excludă alte patologii, cum ar fi următoarele:

Methemoglobinemie
Boala Addison
Boala Wilson
Policitemie
Ocronoză
Hemocromatoză
Sindrom carcinoid
Aport de alte metale precum bismutul, aurul, mercurul sau compuși precum antimalaricele, minociclina, clorpromazina și amiodarona
Criziază

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: