Sari la conținut

Nu ignora aceste simptome! Durerile de picioare și umflarea gleznelor ar putea fi semnele unui cheag de sânge

Cheagurile de sânge ucid unul din patru oameni din întreaga lume. Dacă nu aveati cunostintă de existenta acestui pericol potential, nu sunteţi singurul! În urma unui sondaj realizat de către Societatea Internaţională de Hemostază şi Tromboză ce a inclus opt tări din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Australia s-a constatat că gradul de informare publică referitor la tromboză este în general scăzut (68% din persoanele chestionate), iar în ce priveste tromboembolismul venos (TEV) si mai scăzut – circa 50%, fiind mult mai mic decât gradul de conștientizare a altor condiții de sănătate: mult mai multe persoane chestionate erau informate despre hipertensiunea arterială (90%), cancerul de sân (85%), cancerul de prostată (82%) sau SIDA (87%).

Tromboembolismul venos (TEV) este o afecţiune în care cheagurile de sânge se formează la nivelul venelor profunde ale membrului inferior, de unde se pot desprinde și pot călători prin vene, ajung în plămâni, provocând embolia pulmonară (EP). EP este adesea fatală, dar poate fi prevenită! Din nefericire, în majoritatea cazurilor de embolie pulmonară moartea este subită, fără avertismente. De aceea, nu pierdeți din vedere semne și simptome care ar putea însemna formarea sau migrarea unui cheag de sânge periculos.

SIMPTOME

La membrele inferioare semnele de tromboză venoasă profundă sunt: durere în gambă, edemul gambei si al gleznei, roșire sau paloare, încălzirea gambei.

În caz de edemului pulmonar simptomele sunt: greutate în respirație (dispneea) inexplicabilă, respirații scurte și rapide, durerile în piept mai accentuate la inspirații adânci, amețelile, tahicardia (puls rapid), tusea cu sânge, amețeli sau pierderea cunoștinței.

Prevenirea formării cheagurilor de sânge

Vestea bună este că multe, dacă nu cele mai multe cazuri de TEV pot fi prevenite!
Prevenția începe prin înţelegerea factorilor de risc TEV:

  1. Spitalizarea
  2. Intervenţiile chirurgicale
  3. Imobilizarea prelungită (gips, repaus la pat)
  4. Cancerul
  5. Folosirea medicamentelor care conţin estrogen (pilulele anticoncepţionale sau terapia de substituție hormonală)

De asemenea, anumite cauze genetice, cum ar fi Factorul V Leiden, predispun la formarea cheagurilor de sânge. Din acest motiv trebuie să fim informaţi inclusiv în ceea ce priveşte istoricul familial de TEV.

Fiţi proactivi! Dacă sunteți internat in spital sau dacă aţi suferit o intervenție chirurgicală, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o evaluare a riscului de TEV. De asemenea, întrebați daca puteţi fi un candidat potrivit pentru metode de prevenţie, cum ar fi tratamentul profilactic cu anticoagulante.

Sfaturi utile

  • Evită să stai în şezut o perioadă îndelungată. Ia-ţi o pauză la fiecare 50 de minute şi fă câţiva paşi pentru a pune sângele în mişcare.
  • Fă mişcare – mai ales după o intervenţie chirurgicală, este indicat să te mişti cât mai curând.
  • Consumă multe lichide – deshidratarea contribuie la formarea cheagurilor de sânge.
  • Adoptă un stil de viaţă sănătos – menţine-ţi greutatea în limitele normale, ţine sub control tensiunea arterială, renunţă la fumat şi fă exerciţii fizice în fiecare zi.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel