Sari la conținut

Nu ignora durerea în piept! Te poate costa viața

Bolile cariovasculare sunt cauza numărul unu de mortalitate la noi în țară, cei mai mulți români fi ind afectați de îngustarea vaselor de sânge sau de blocarea lor, respectiv infarctul miocardic. Medicii ne atrag atenția să mergem la un consult la primul semn de alarmă cum ar fi o durere neobișnuită în piept sau atunci când remarcăm că obosim mai repede

Elena Oceanu

În cifre exacte, 54.521 de români mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare, dublu față de media europeană, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2014. „Din cauza acestei incidențe crescute a bolilor cardiovasculare suntem, de asemenea, pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea prin boli cardiovasculare. Acestea sunt de mai multe tipuri, iar, în principal, cele care afectează cel mai mult populația României sunt bolile coronariene: mai precis cardiopatia ischemică, care însemnă îngustarea progresivă a vaselor de sânge, cu apariția durerilor în piept, numită angină pectorală sau cu blocarea totală acută a vasului de sânge – respectiv infarctul miocardic. Urmează bolile valvulare. Ambele, atât boala coronariană cât și bolile valvulare se vor traduce prin apariția, într-un final, a insuficienței cardiace”, explică conf. dr. Victor Costache, chirurg cardiovascular. Potrivit lui, din categoria bolilor cardiovasculare care afectează foarte mulți români mai fac parte cardiopatiile congenitale. Ele reprezintă malformații ale sistemului cardiovascular, din naștere, și bolile cerebrovasculare.

Durerea în piept, primul semnal

Bolile cardiovasculare nu se manifestă toate la fel și, uneori, pot evolua fără simptome evidente. Însă, în cazul infarctului, de exemplu, apare durerea, iar în cel al insuficienței cardiace, lipsa de aer sau dificultatea în respirație.

dr costache victor„Cele mai ușor de diagnosticat și care ne alarmează imediat, ca și pacienți, sunt cardiopatiile legate de afecțiunea coronariană, așa-numita cardiopatie ischemică cu diferitele ei componente, deoarece simptomul predominant, numărul unu, e durerea – una care poate fi chiar foarte intensă în cazul unui infarct miocardic. Apare acea durere în piept, foarte puternică, de cele mai multe ori cu un caracter de gheară, care radiază în brațul stâng sau în maxilar, cu fenomene de tip blocarea respirației și leșin. Pe versantul celălalt, apar bolile valvulare – aici trebuie știut că o valvă a inimii atunci când e distrusă complet nu doare; inițial, primul simptom este dispneea”, completează dr. Costache Victor.

Consult cardiologic, obligatoriu după vârsta de 40 de ani

„Este important ca atunci când apar orice simptome de alarmă, cum ar fi o durere neobișnuită în piept sau când remarcăm că obosim mai repede, să mergem imediat la medicul cardiolog pentru a beneficia de un consult și de o ecografie. De asemenea, este bine ca după vârsta de 40 de ani să avem măcar un consult cardiologic”, explică dr. Costache Victor.

Simptomele bolilor de inimă la copii

dr servan stoica„În mod ideal, orice gravidă ar trebui să beneficieze de un screening prenatal. O ecografie între vârsta de 20-30 săptămâni de sarcină poate oferi părinților un grad de liniște dacă organele interne apar, în linii mari, normale. Dacă, însă, există o malformație cardiacă, părinții se pot pregăti și pot primi recomandări de specialitate pentru naștere și îngrijiri imediate după naștere. Frecvent, însă, diagnosticul se face ulterior. Copilul poate fi in extremis, sau în alte boli mai puțin grave se poate dezvolta normal până la vârsta adultă,”, explică dr. Șerban Stoica, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol.

În cazul în care bebelușul are o boală de inimă nedignosticată până la momentul nașterii, cele mai frecvente simptome sunt:

■ cianoza (tenta albastră a tegumentelor, gingiilor, unghiilor sau mucoaselor produsă de lipsa oxigenului în sânge),

■ transpirații,

■ creștere lentă în greutate,

■ dificultăți de alimentație,

■ respirație laborioasă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel