luni, septembrie 26, 2022

Medicul Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarmă și explică de ce nu este indicat să intrăm în apă atunci după ce am mâncat sau am stat prea mult la soare.

„Nu vă mai riscaţi viaţa!

(Mic) ghid de supraviețuire la înec – 10 lucruri care (vă) pot salva viața!

1. E frecvent letal- a treia cauză de deces la adult în sezonul estival.

2. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.

Te-ar mai interesa: SCHIMBARE TOTALĂ! Mesajul Anamariei Prodan pentru ...

3. Șansele de reușită sunt condiționate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

4. De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.

5. După 4-5 minute șansele de reușită scad.

6. Siguranța salvatorului e pe primul plan.

7. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.

8. Aveți grijă la posibilele reacții de panică în care victima se agață de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.

9. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizați cu mâinile gâtul victimei în poziție neutră. Scoateți victima din apă pe un suport rigid.

Te-ar mai interesa: Se dau bani! 1000 de lei de familie. Cine va putea...

10. Evaluați semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziție laterală de siguranță iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă până la sosirea echipajului medical de urgență.

!!! Supraviețuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobișnuită.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

Cum poate fi prevenit?

1. Nu înotați în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înșelătoare şi pentru înotătorii experimentați.

2. Respectați avertizările şi indicațiile salvamarilor.

3. Intrați treptat în apă. Diferența mare de temperatură sau trauma poate duce la deces.

4. Evitați plonjările şi udați în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitați îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.

Te-ar mai interesa: S-a inventat plasturele hi-tech: Cum ne ajută în l...

5. Supravegheați cu mare atenție copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecțiuni asociate.

6. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens.

Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Te-ar mai interesa: Preotul Visarion Alexa ar putea ajunge după gratii...

soluția

Există câteva reguli de bază

1. Salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid. Dacă nu realizează în maxim 4-5 minute şansele de reuşită scad. Utilizaţi o barcă sau orice alt mijloc de transport.

2. Salvatorul trebuie să ţină cont de siguranţa personală. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiaţi-vă de victimă din spate şi o apucaţi de braţ sau păr pentru a o menţine deasupra apei. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.

3. Victima este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

4. Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lungă, este neobişnuită.

5. Cei care supravieţuiesc înecului trebuie evaluaţi într-un spital pentru continuarea terapiei şi a eventualelor complicaţii.

Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar şi severitatea hipoxiei vârsă, patologie şi leziuni asociate”, transmite medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit DCNews.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private