Sari la conținut

Atenționare sanitară! Nu mai cumpărați niciodată aceste banane! Ce înseamnă când prima cifră de pe etichetă este8?

bananelor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
ce indică numărul de pe etichetele fructelor

Nu mai cumpărați niciodată aceste banane! Mulți dintre noi nu întrebăm ce înseamnă de fapt numerele de pe etichete. Ei bine, adevărul este că ar trebui să le urmăm pentru că arată cum au fost îngrijite fructele.

Dacă fructul are o etichetă cu numerele 3 sau 4 pe el, înseamnă că a fost cultivat folosind îngrășăminte și tehnologie din ultimii 50 de ani. De exemplu, o lămâie este marcată cu numărul 4033, în timp ce bananele sunt marcate cu numărul 4011.

Ce înseamnă când prima cifră este 8?

Aceasta este poate cea mai importantă caracteristică, deoarece reprezintă un fruct care a fost modificat genetic și este recunoscut pe baza a cinci cifre, prima dintre acestea fiind întotdeauna 8.

De exemplu, aceste banane au numărul 84011 pe etichetă. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că aceasta este o etichetă voluntară. Motivul este că producătorii de OMG-uri nu au vrut inițial să-și eticheteze produsele.

În UE, majoritatea alimentelor produse ca OMG-uri sunt etichetate. În ultimii ani, statele membre au făcut nenumărate cercetări cu privire la această problemă, dar s-a ajuns la un consens: Este util pentru consumatori să știe dacă consumă alimente produse de OMG-uri sau alimente convenționale.

Numerele fructelor BIO încep cu 9

fructe
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă fructul are cinci cifre, dintre care prima este 9, înseamnă că este organic. O astfel de etichetă este o garanție că fructele sunt cultivate fără pesticide și îngrășăminte. De exemplu, bananele organice sunt numerotate 94011.

La noi in tara, produsele ecologice nu sunt chiar atat de solicitate cum sunt in tarile occidentale, unde agricultorii si comerciantii care se ocupa cu astfel de produse beneficiaza de prevederi legale stricte, consumatorii fiind siguri de ceea ce cumpara.

Un produs bio nu este un produs dietetic, ci este un aliment ce provine dintr-un mod de cultura specifica, in timp ce un aliment dietetic are o compozitie diferita si corespunde unui obiectiv nutritional indicat pe eticheta. Ouăle, carnea, cerealele, fructele, legumele ecologice nu sunt diferite din punct de vedere nutritional fata de produsele obisnuite. Diferența consta în calitatea, gustul și virtutile lor naturale, ceea ce face ca oamenii sa le consume cu placere.

Fructele si legumele cultivate in regim ecologic sunt mai sigure din punctul de vedere al consumului, potrivit Capital.

Cât de sănătoase sunt fructele
Pe lângă gustul delicios, fructele sunt bune deoarece conțin vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți esențiali.

Dacă nu știați, pot ajuta la combaterea oboselii în timpul după-amiezii și sunt mai eficiente decât o ceașcă de cafea, pentru că zahărul natural din fructe este o sursă sănătoasă de energie.

Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține conținutul zilnic de fructe. Ideal ar fi să le faceți acasă, în loc să le cumpărați din magazin. Dacă alegeți sucuri îmbuteliate, citiți cu atenție eticheta nutrițională pentru a verifica conținutul de zahăr adăugat

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel