Sari la conținut

Nu mai faceți asta! Obiceiul care ne pune în pericol viața: Semn că organismul cedează

Nu mai faceți asta! Obiceiul care ne pune în pericol viața: Semn că organismul cedează. Medicii au făcut un avertisment urgent pentru toți cei care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte.

Dacă dormi mai puțin de cinci ore pe noapte crește riscul de formare a cheagurilor de sânge cu trei sferturi față de cantitatea recomandată, susțin oamenii de știință.

Cercetătorii suedezi au descoperit că lipsa somnului poate declanșa apariția  bolii arteriale periferice, în cazul în care vasele de sânge din picioare se înfundă.

Potrivit experților, lipsa celor șapte până la nouă ore de somn recomandate îi expune pe oameni la riscul apariției acestei afecțiuni.

„Dormitul a șapte până la opt ore pe noapte este un obicei bun pentru a reduce riscul de boală arterială periferică”, spune Dr. Shuai Yuan, de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Aproximativ unul din cinci persoane de peste 60 de ani suferă de această afecțiune, care crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
Afecțiunea este mai frecventă la fumători și la persoanele cu diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat.

Aceasta poate provoca căderea părului de pe picioare, dureri dureroase la mers, amorțeală, unghii fragile și ulcere.

Dr. Yuan mai spune că „problemele de somn se numără printre cele mai importante plângeri clasate la pacienții cu boală arterială periferică”.

Cel mai recent studiu, publicat în European Heart Journal – Open, a analizat impactul obiceiurilor de somn asupra acestei afecțiuni.

Cercetătorii au comparat cât de mult au dormit oamenii cu faptul dacă au dezvoltat sau nu afecțiunea.

Apoi au analizat datele lor genetice pentru a evalua dacă somnul avea un impact asupra șanselor de a face boala arterială periferică sau invers.

În prima analiză, dormitul mai puțin de cinci ore pe noapte a fost asociat cu un risc aproape dublu de apariție a bolii, comparativ cu cel de șapte-opt ore.

Care sunt simptomele bolii arteriale periferice?

Cu toate acestea, unii dezvoltă o durere dureroasă în picioare atunci când merg, care dispare de obicei după câteva minute de odihnă. alte simptome ale PAD pot include:

  • căderea părului de pe picioare și picioare
  • amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor
  • unghii de la picioare fragile, cu creștere lentă
  • ulcerații (răni deschise) pe picioare și picioare, care nu se vindecă
  • schimbarea culorii pielii de pe picioare, cum ar fi paloarea sau albastrul.
  • piele lucioasă
  • la bărbați, disfuncție erectilă
  • contracția mușchilor picioarelor (atrofierea)

Dr. Yuan a spus că „modificările stilului de viață care îi ajută pe oameni să doarmă mai mult, cum ar fi să fie activi din punct de vedere fizic, pot reduce riscul de a dezvolta boala arterială periferică, potrivit The SUN.

„Pentru pacienții cu boală arterială periferică, optimizarea gestionării durerii ar putea să le permită să aibă un somn bun.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel