Sari la conținut

Nu o să-ți vină să crezi care e povestea acestei poze. Medicul a murit dar pacientul trăiește și acum

Aceasta fotografie a aparut in revista National Geographic si face parte din colectia de o suta a imaginilor memorabile publicate vreodata. A fost facuta in 1987 intr-o sala de operatii din Zabrze, un orasel din sudul Poloniei.

Doctorul este Zbigniew Religa, iar barbatul de pe masa de operatie se numeste Tadeusz Zitkevits. In imagine se mai vede si o asistenta, franta dupa interventia care a durat 23 de ore si care pur si simplu a adormit intr-un colt.

Chirurgul cardiolog nu mai traieste, dar pacientul este inca in viata si va fi vesnic recunoscator pentru sansa pe care a primit-o. Avea probleme cardiace grave, dar nimeni nu voia sa il opereze din cauza varstei inaintate. Exceptie a facut medicul Zbigniew Religa, primul medic care facuse un transplant de inima in Plonia, cu doi ani inainte, in 1985.

Se intampla in august 1987. Tocmai fusese gasita o inima, iar medicul si-a anuntat pacientul ca va fi dus in sala de operatie. Numele fotografului care a surprins aceasta imagine cat o mie de cuvinte este James Lee Stanfilnt. El a facut poza de la finalul interventiei de 23 de ore. Asistenta adormise, pacientul era pe masa, iar medicul privea plin de speranta la monitoare, asteptand sa vada cum evolueaza starea lui Tadeusz Zitkevits.

“Fiecare element adauga fotografiei o noua dimensiune si parca mai mult dramatism, ajuta sa spuna povestea”, declara James Lee Stanfilnt.

A doua zi, pacientul s-a trezit!

Chirurgul cardiolog Zbigniew Religa a avut o cariera frumoasa in medicina. A facut sute de operatii si proceduri inovative in domeniu, a primit zeci de premii si distinctii pentru munca depusa. S-a implicat si in politica. A fost ministru al sanatatii, din 2005 pana in 2007, si a murit in 2009 de cancer pulmonar. Era un fumator inrait si a refuzat sa renunte la tigari chiar si dupa ce a fost diagnosticat cu cancer, oricum foarte tarziu, cand boala era deja foarte avansata. La inmormantarea sa au asistat si pacientul Tadeusz Zitkevits si fotograful James Lee Stanfilnt.

 


2

 

Sursa: supertari.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel