Sari la conținut

Nu rata vizita la cardiologie în această perioadă. Cum afectează coronavirusul cardiacii?

Cum afectează coronavirusul cardiacii? Teama de infectare cu noul coronavirus și măsurlie de restrângere a activității clinicilor și spitalelor îi face pe mulți oameni să amâne vizita la medic în această perioadă. Totuși, există anumiți pacienți care nu ar trebui să ignore simptomele care apar.

Este vorba despre pacienții cardiaci, pe care medicii i-au încadrat într-o grupă cu risc crescut, în cazul unei infecții cu SARS-CoV-2. Deși virusul poate fi contractat de oricine, pacienții care au un istoric cu boli de inimă au o probabilitate mai mare să prezinte simptome sau să facă forme mai severe ale bolii.

Afecțiunile cardiace expuse la risc

În mod special, sunt mai expuși pacienții care:

  • Concomitent cu o boală cardiacă, au suferit un transplant, face chimioterapie sauradioterapie, au leucemie sau limfom.
  • Au peste 75 de ani și boli cardiace aflate sub tratament.
  • Suferă de insuficiențacardiacă, cardiomiopatiadilatativă, formeavansate ale cardiomiopatieiaritmogene de ventriculdrept, bolicardiacecongenitalecianogene.
  • Pacienții cu sindromBrugada sunt vulnerabiliîn mod particular la aritmii fatale însituațiileîn care temperaturacorpuluidepășește 39°C. Astfel de paciențitrebuiesătratezefebraagresiv cu paracetamol șiaplicații de comprese cu apărecesau la temperaturacamerei.

Dacă vă aflați într-una dintre situațiile enumerate mai sus sau dacă aveți un istoric de afecțiuni cardiovasculare, este important să discutați cu un medic cardiolog în această perioadă. Acesta trebuie să se asigure că tratamentul pe care îl administrați este optim și vă oferă echilibrul metabolic de care aveți nevoie pentru a putea face față unei eventuale infecții.

Cum afectează coronavirusul cardiacii

Având în vedere efectele inflamatorii ale virusului, există riscul ca infecția virală să poată produce ruptura deplasarea plăcilor de aterom în arterele coronare, provocând un infarct miocardic. Pacienții care prezintă dureri toracice, transpirații acute sau amorțeli ale membrelor, în timpul simptomelor coronavirusului ar trebui să apeleze imediat la o echipă medicală. O altă consecință a inflamației sistemice produse de COVID-19 poate fi agravarea aritmiilor cardiace și chiar apariția fibrilației atriale la anumiți pacienți. Inflamația acută cauzată de infecția virală poate să înrăutățească funcția cardiacă și renală.

Ambulatoriul de cardiologie ARES va fi deschis pentru pacienți începând cu 15 mai, pentru consultații de cardiologie clinică, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță: triajul se face în afara clădirii iar temperatura celor care intră în spital este evaluată cu termoscanere. Toți pacienții care sunt internați în spital sunt testați în prealabil pentru COVID-19.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel