Sari la conținut

Nu se mai dau recompense pentru donatorii de sânge. Decizie luată la nivelul UE

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Recompensele pentru donarea de sânge, anulate în Europa. Decizia vine de la Consiliul European, care a adoptat noi norme pentru siguanța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în sectorul medical. De asemenea, și facilitarea circulației acestora în cadrul UE este unul din obiective.

Donatorii pot beneficia sau nu de compensații sau rambursări

Donatorii nu ar trebui să primească stimulente financiare. Donarea de sânge fiind considerată voluntară și neremunerată. În funcție de legislația fiecărui stat membru, persoanele care aleg să doneze pot beneficia sau nu de compensații sau rambursări.

În România, donatorii se mai bucură de un set de recompensări. O zi liberă, reduceri la transportul în comun și analize medicale gratuite. De menționat că, donarea regulată de sânge reprezintă un plus pentru sănătate, potrivit RomâniaTV.

Valoarea tichetelor primite a crescut la 280 de lei

donator sange
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

La noi, valoarea tichetelor primite a crescut la 280 de lei la începutul anului. Astfel, s-a înregistrat un număr foarte mare de donatori, foarte mulți fiind atrași de compensația sub formă de tichete de masă.

Voucherele nu reprezintă un beneficiu material, ci o modalitate de compensare pentru sângele donat, a declarat șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea.

„Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale. În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sânge”, a declarat Narcisa Ionașcu Ispas.

Eliminarea voucherelor în România

Eliminarea voucherelor ar putea reduce drastic numărul donatorilor de sânge din România. Fiind posibilă revenirea crizei de stocuri de sânge. Încă nu există o informație oficială cu privire la eliminarea acestor vouchere. Totuși posibila eliminare atrage îngrijorări în ceea ce privește disponibilitatea sângelui.

„Nu știu dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Dar, dacă ar dispărea, s-ar reduce dramatic numărul de donatori de sânge și cel mai probabil am reveni la crizele de dinainte. Nu cred că ar fi un lucru benefic. Momentan, nu am primit nimic, nici o informare, în acest sens. Cât despre reducerea impozitului, pentru cei care donează constant, am aflat tot din presă, dar nu am primit nimic oficial nici din acest punct de vedere. Dar acestea oricum sunt lucruri care nu țin de noi, ci de fiscalitate și altele… Într-adevăr, suntem victime colaterale… când se fac schimbări”, a mai spus Narcisa Ionașcu Ispas.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel