Sari la conținut

Nu vom ști niciodată adevărul despre pandemia Covid. OMS a abandonat tacit investigația

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Nu vom ști niciodată adevărul despre pandemia Covid. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a abandonat tacit cea de-a doua etapă din mult-așteptata investigație științifică privind originile pandemiei de COVID-19, relatează revista Nature. OMS a invocat imposibilitatea de a efectua studii cruciale în China.

Încă din vara lui 2021, China a refuzat să asiste OMS în a doua etapă a planului de a investiga originile pandemiei de coronavirus. Potrivit BBC, OMS a încercat să auditeze laboratoarele din zona în care virusul a fost identificat pentru prima dată. De atunci, OMS nu a mai putut avansa cu studiile şi a abandonat cea de-a doua fază a investigație științifice, invocând provocările continue legate de încercările de a efectua cercetări în China.

Cercetătorii spun că sunt dezamăgiți că investigația nu va mai putea continua deoarece înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 a infectat prima dată oamenii este importantă pentru prevenirea viitoarelor focare. Dar fără acces la date cruciale în China, OMS nu mai poate face nimic pentru a avansa studiile, a spus Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Saskatchewan din Canada. „Au pur şi simplu mâinile legate.”

În ianuarie 2021, o echipă de experți internaționali, formată de OMS a călătorit la Wuhan, China, locul unde a fost detectat pentru prima dată virusul care provoacă COVID-19. Împreună cu cercetătorii chinezi, echipa a analizat dovezi despre când și cum ar fi putut apărea virusul, în cadrul primei etape a investigaţiei.

Raport preliminar OMS: SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară

Echipa a lansat un raport în luna martie a aceluiași an, subliniind patru scenarii posibile, cel mai probabil fiind că virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară. Prima etapă a fost concepută ca o fundaţie pentru a doua etapă de cercetări aprofundate pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în China și în alte părți.

Dar la doi ani de la călătoria care a stârnit un inters mediatic major, OMS a abandonat planurile pentru faza a doua. „Nu există o fază a doua”, a declarat pentru Nature Maria Van Kerkhove, epidemiolog american la OMS. OMS a planificat ca programul de cercetare să se desfășoare în faze, a spus ea, dar „acel plan s-a schimbat”. „Politica din întreaga lume a îngreunat mult progresul în înțelegerea originilor”, a spus ea.

Cercetătorii lucrează pentru a stabili o cronologie a răspândirii inițiale a virusului. Aceasta include eforturi de a prinde liliecii în regiunile care se învecinează cu China în căutarea unor viruși care au legături strânse cu SARS-CoV-2; studii experimentale pentru a ajuta la identificarea animalelor care sunt susceptibile la virus și care ar putea fi gazde; și testarea apei uzate și a probelor de sânge colectate în întreaga lume la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. Dar cercetătorii spun că a trecut prea mult timp pentru a culege unele date necesare pentru a identifica locul fix de unde a provenit virusul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel