Sari la conținut

Numărul bolnavilor de CANCER a explodat. Toți suntem vizați, ce se întâmplă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai periculos tip de pește

Din cuprinsul articolului

În ultimul timp, tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer. Ultimele cifre arată o creștere alarmantă la nivel global. Printre țările cu cei mai mulți bolnavi de cancer se numără și Italia. Care este cauza?

Potrivit  experților, principala cauză este stilului de viață incorect: 33% dintre adulți sunt supraponderali, atenționează autoritățile italiene.

Diagnosticele de cancer sunt în creștere în Italia față de 2020. De fapt, sunt estimate 390.700 de cazuri noi în 2022, +14.100 în 2 ani. Și dacă în faza post-Covid s-au reluat screening-urile de prevenție, iar acesta este un lucru bun, pentru experți alarma a fost totuși trasă din cauza stilului de viață incorect al italienilor: 33% dintre adulți sunt supraponderali și 10% obezi, 24 % fumatul și sedentarismul au crescut cu 31% în 2021.

Datele au fost furnizate de raportul „Numerele cancerului în Italia 2022”, prezentat astăzi Ministerului Sănătății . O lucrare născută din colaborarea Aiom (Asociația Italiană de Oncologie Medicală), Airtum , Fundația Aiom , Ons (Observatorul Național de Screening), Passi , Passi d’argento și Siapec.

Valentina Vignali și cancerul: „Încă o dată am câștigat. Nu mi-e frică de cancer pentru că nu-l controlez. nu pot decât să lupt”

Cel mai frecvent tip de cancer

„ Pandemia ” , subliniază experții, „ a dus la o scădere a noilor diagnostice în 2020, parțial legată de întreruperea screening-ului, dar astăzi asistăm la o „recuperare” a cazurilor de cancer ca și în alte țări europene.

O imagine care riscă să se înrăutățească dacă nu se renunță la stilurile de viață incorecte. Cântăresc și întârzierile în asistență acumulate în perioada pandemiei, dar există o reluare a programelor de prevenție secundară și a intervențiilor chirurgicale în stadiu incipient.

Conform datelor culese, cel mai frecvent cancer diagnosticat în 2022 este cancerul de sân (55.700 de cazuri, +0,5% față de 2020), urmat de cancerul colorectal (48.100, +1,5% la bărbați și +1,6% la femei), pulmonar ( 43.900, +1,6% la bărbați și +3,6% la femei), prostată (40.500, +1,5%) și vezică urinară (29.200, +1,7% la bărbați și +1,0% la femei).

„ Pe de altă parte ” , adaugă oamenii de știință, „ reluarea programelor de screening, care au revenit la niveluri pre-pandemie în 2021, ar trebui citită pozitiv, în special mamografia ajunge la o acoperire de 46% (în 2020 a fost de 30%), pentru cancerul colorectal cu 30% (a fost 17% în 2020) și pentru colul uterin cu 35% (era 23% în 2020) » .

 

„Reactivarea programelor de prevenire secundară corespunde unei creșteri a numărului de intervenții chirurgicale pentru cancer colorectal și mamar, chiar și într-un stadiu incipient.

Abuzul de alcool

Aceste date actualizate „invită din ce în ce mai mult la consolidarea acțiunilor de contracarare a întârzierii diagnosticului și de promovare a prevenției secundare și mai presus de toate primare, acționând asupra controlului factorilor de risc pornind de la fumul de tutun, obezitatea, inactivitatea fizică, abuzul de alcool și necesitatea de a încurajează vaccinările împotriva infecțiilor despre care se știe că duc la cancer, precum HPV”, spune Saverio Cinieri, președintele Aiom, citează stiridiaspora.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel