vineri, ianuarie 22, 2021
Elena Oceanu

Numărul bolnavilor de cancer şi de diabet zaharat este în creştere la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud faţă de anul trecut, potrivit datelor comunicate de către directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Camelia Ilişuan.

Dacă în primele şase luni ale anului 2012 beneficiau de tratament gratuit prin programul naţional de sănătate un număr de 605 pacienţi oncologici, anul acesta numărul lor a ajuns la 642, cu şase procente mai mare. În acest context, şi cheltuielile cu aceşti pacienţi au crescut de la circa 975 lei pe lună pentru fiecare pacient, la peste 1.200 lei.

Din datele deţinute de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, cei mai mulţi pacienţi oncologici suferă de cancer bronhopulmonar, cancer la sân şi cancer de stomac.

La data de 30 iunie, numărul bistriţenilor cu diabet zaharat era de 7.575 persoane, cu aproape 280 mai multe decât în primul semestru al anului precedent, iar cheltuielile lunare pe fiecare pacient, prin programul naţional de sănătate, sunt de puţin peste 100 lei.

Cele mai scumpe tratamente sunt decontate, însă, pentru persoanele cu tuberculoză, unde cheltuielile lunare pe pacient depăşesc 22.000 lei, în total fiind vorba de 101 persoane care au acest diagnostic.

De asemenea, pentru 43 de bistriţeni care au suferit transplanturi de organe cheltuielile lunare post-operatorii sunt de circa 2.000 lei pe lună, iar pentru două persoane cu boli rare cheltuielile lunare prin programul naţional de sănătate sunt de aproximativ 800 lei pe lună.