Sari la conținut

Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea până în 2016

Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea cu 4.177 până în 2016, când se urmăreşte atingerea mediei europene la acest capitol, potrivit unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

Numărul total de paturi, aprobat anual la nivel naţional şi detaliat pe judeţe, reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele publice şi private din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în 2010 la 123.127 pentru 2013, însă datele înregistrate arată că România se menţine la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, mai spun iniţiatorii proiectului, în numărul total de paturi contractabile sunt incluse şi paturile destinate internării pacienţilor care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

„În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii, împreună cu autorităţile locale în subordinea cărora se află unităţi sanitare cu paturi, trebuie să găsească soluţiile optime care să răspundă pe de o parte nevoii de asigura accesul cetăţenilor la servicii de sănătate, pe de altă parte nevoii de performanţă a sistemului şi de eficienţă în cheltuirea banilor publici, pornind de la realităţile şi circumstanţele actuale”, se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit MS, datele cu privire la internările din ultimii ani indică faptul că o pondere importantă a cazurilor de internare continuă (30-40%) puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi condus inclusiv la o mai eficientă cheltuire a fondurilor publice.

Pe de altă parte, în ce priveşte structurarea şi organizarea spitalelor, se constată diferenţe semnificative, în funcţie de specialităţi, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidenţă. Astfel, unele secţii, pe anumite specialităţi, sunt supraaglomerate, iar altele subutilizate sau deficitare. Aceleaşi diferenţe se constată şi în cazul ratei de ocupare a paturilor, care în cazuri frecvente coboară
sub 60%, la nivel anumitor secţii, în condiţiile în care rata optimă este considerată 80%.

O altă raţiune pentru scăderea numărului de paturi este aceea că România s-a angajat prin acordurile cu organismele europene şi internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) să revizuiască structura spitalelor şi să continue restructurarea acestora, reflectată în Planul naţional de paturi, pentru a crea cadrul necesar creşterii numărului de pacienţi care sunt monitorizaţi şi trataţi în ambulatoriul de specialitate şi în internare de zi, concomitent cu scăderea numărului de cazuri tratate în spitalizare continuă, se mai precizează în nota de fundamentare.

Prin actul normativ al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, se propune aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2014-2016.

Astfel, pentru 2014, se propune o reducere cu 2.177 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

Pentru 2015 şi 2016 se propune o scădere cu câte 1.000 de paturi, pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi acute la 1000 de locuitori, care reprezintă atât o medie la nivel european, cât şi o ţintă asumată de România în cadrul Acordurilor cu Banca Mondială.

„Numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital, nu fac parte din numărul total de paturi aprobat la nivel naţional şi se contractează separat, cu casele de asigurări de sănătate’, mai prevede proiectul.

Conform aceluiaşi document, numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, se aprobă anual, prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul se află în dezbatere publică până la 20 mai.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel