Sari la conținut

Numărul românilor cu HIV/SIDA a crescut. Cum au fost infectați cei mai mulți dintre ei

În țara noastră, numărul de noi cazuri de infecții cu HIV se menține constant an an de an, potrivit cifrelor înregistrate în ultimii 12 ani.

Datele reies din ultimul raport realizat de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SI A în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş 

 În România sunt înregistrate în prezent 15.661 de persoane cu HIV/ SIDA. Această cifră apare în registrele oficiale ale Direcțiilor de Sănătate publică și reflectă numărul persoanelor care au fost diagnosticate cu virusul HIV și primesc constant tratament de specialitate pentru a nu transmite virusul mai departe. Aici se regăsesc și pacienții care, netratați la timp au dezvoltat boala SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite), o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. 

În țara noastrăpotrivit cifrelor din raportul Guvernului României3numărul personelor infectate cu HIV a crescut la aproape 16.000 în prezentcomparativ cu 13.300 în 2010.

România și-a asumat și la nivel national ca până în 2020  atingă țințele stabilite la nivel mondial prin acordul UNAIDS 90-90-90. Obiectivul UNAIDS este de a stopa SIDA, ca o amenințare la adresa sănătății publice, până în 2030. Atingerea acestui obiectiv va fi posibil doar dacă eforturile tuturor țărilor se concentrează pe îndeplinirea următoarelor lucruri: 

  1. Până în 2020, 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își vor cunoaște statusul de HIV 
  1. Până în 2020, 90% dintre persoanele cu infecție HIV diagnosticată vor beneficia de terapie ARV continuă 
  1. Până în 2020, 90% dintre persoanele care primesc terapie ARV vor avea încărcătură virală nedetectabilă (nu mai transmit virusul mai departe). 

În prezentRomânia îndeplinește doar partial aceste obiectiverespectiv 87% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își știu statusul (sunt diagnosticate)67% primesc tratament adecvat și 54% au ajuns la supresie virală (nu mai transmit virusul).  

 Cifrele oficiale înregistrate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” arată că în anul 2018 au fost efectuate testări HIV pentru 323.468 persoane, dintre care 1.373 au primit un diagnostic pozitiv al infecției cu virusul HIV.  

 CUM SE TRANSMITE VIRUSUL  

 În țara noastră, contrar impresiei generale că virusul HIV se transmite cu precădere la persoanele care au raporturi sexuale neprotejate cu persoane de aceleași sex, peste 60% din îmbolnăviri rezultă din relații heterosexuale1 

În 2018, în 63,1% din cazuri virusul s-a transmis prin raporturi heterosexuale22,4 procente vizează cazuri de bărbați care fac sex cu alți bărbați 11,1% dintre diagnosticări au provenit de la consumatori de droguri pe cale intravenoasă iar 1 % prin transmitere de la mamă la făt . În cazul persoanelor care consumă droguri primele trei orașe din România, cu cei mai mulți consumatori înregistrați sunt: București-Ilfov, Galați și Călărași1 

 Transmiterea virusului HIV se realizează preponderent la bărbați, cu un procent de 74% de noi diagnosticări în cazul sexului masculin față de femei unde procentul este de doar 26%.  

 La sfârșitul anului 2018, din totalul celor aflați în evidențele medicilor, 12.862 de persoane se află sub tratament și primesc îngrijiri de specialitate pentru a ține boala sub control și pentru a atinge pragul de supresie virală (stadiu în care, deși pacientul are virusul HIV, nu îl transmite mai departe) 

 Transmiterea virusului HIV rămâne o problemă majoră cu care se confruntă în continuare mare parte dintre țările europene, fiind afectați peste 2 milioane de oameni din peste 50 de țări monitorizate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit ultimului raport al OMS, peste 159.000 de noi infecții cu HIV au fost raportate în 2017 în 50 dintre cele 53de țări europene monitorizateiar trendul este unul ascendentVorbim despre o medie de 23,6 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, o cifră de aproape 4 ori mai mare decât media înregistrată în rândul țărilor care fac parte din Uniunea Europeanăunde incidența cazurilor de infecție cu HIV este de 6 cazuri la 100.000 de locuitori1. În acest sens eforturile organizațiilor internaționale dar și ale autorităților naționale sunt concentrate pe patru piloni: prevențietestaretratament optim și îmbunățățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu virusul HIV dar au ajuns la supresie virală.  

 DATE GENERALE ÎN EUROPA  

 Cifrele sunt confirmate și la nivelul Uniunii Europene unde raporturile heterosexuale rămân principala cauză de transmitere a virusuluiȚările care înregistrează un număr mare de îmbolnăviri din această cauză sunt: Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Norvegia, Portugalia, România și Suedia. 

În Europa există aproximativ 2,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV4însă 1 din 5 persoane nu știe  a fost infectatăDe altfelstudiile arată  mai bine de jumătate din cei care sunt diagnosticați cu HIV, ajung la doctor într-un stadiu avansat al infecției.  

 DATE GENERALE LA NIVEL MONDIAL  

Conform ultimelor cifre publicate de UNAIDS6  în lume există 37,9 milioane de persoane care au fost diagnosticate cu virusul HIV. Dintre aceștia 36,2 milioane sunt adulți și aproximativ 1,7 milioane sunt copii sub 15 ani. În ultimul an un număr îngrijorător de 1,milioane de oameni au reprezentat cazuri nou diagnosticate. Din cauza diagnosticării în cazuri avansate a infecției cu HIV și a faptului că la nivel mondial accesul la terapii inovatoare este încă deficitar, au fost înregistrate 770.000 de decese cauzate de SIDA.  

Alarmant este faptul că, în lume, în fiecare zi, sunt depistate peste 5000 de noi cazuri de infectare cu HIV. În acest context doar 79% dintre cei care au virusul sunt conștienți de starea lor de sănătate, în timp ce peste 8 milioane de oameni nu știu în ce stadiu al infecției se află, neavând acces la servicii medicale de calitate sau trăind în zone defavorizate cu acces limitat la informații medicale6. 

OBIECTIVELE 90–90–90 LA NIVEL MONDIAL  

Datele publicate de UNAIDS arată , la nivel mondialobiectivele 90-90-90 sunt încă în curs de a fi îndeplinitePotrivit raportărilor făcute anul trecut doar 79% dintre oamenii care trăiesc cu HIV își cunosc statusulDintre aceștia, 62 de procente au acces la tratament și 53% au atins pragul de supresie virală (nu mai transmit virusul HIV mai departe)

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel