duminică, septembrie 26, 2021

Un nou studiu publicat în International Journal of Cancer a scos la iveală că un nivel crescut de seleniu în organism scade riscul de cancer de colon.

Surse naturale importante de seleniu sunt nucile de Brazilia, peștele (tonul, halibutul, sardinele, cambula, somonul), crustaceele (stridii, midii, creveti, scoici), carnea (vită, ficat, carne de miel, carne de porc), ouăle, cerealele (germeni de grau, orz, orez brun, ovaz).

Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au descoperit că seleniul are un rol important în prevenirea cancerului de colon, iar un nivel mai crescut de seleniu este asociat cu un risc mai scăzut de îmbolnăvire. În cadrul studiului, au fost folosite mostre de sânge și informații referitoare la stilul de viață și alimentaie de la 520,000 de participanți.

Potrivit National Institutes of Health, seleniul joacă un rol important în producerea hormonilor tiroidieni și în sinteza ADN-ului și protejează împotriva stresului oxidativ și infecțiilor.

Deși în cantități mici, seleniul este prezent în toate țesuturile corpului, având concentrația cea mai mare în rinichi, ficat, splină și pancreas. Funcția sa biologică celebră și, probabil, cea mai importantă, se referă la rolul sau de mineral antioxidant. Seleniul este un component de bază al unor enzime care protejează celulele de distrugerile produse de radicalii liberi din organism, împiedicând astfel îmbătrânirea accelerată și îmbolnăvirea. Mai mult, această substanță ne protejează și împotriva acțiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul și arseniul. Apoi, seleniul este esențial în organismul nostru pentru producerea anticorpilor, adică a acelor substanțe, adevărate arme pe care sistemul imunitar le folosește pentru a se apăra de virusuri, de bacterii, de ciuperci parazite etc. Seleniul mai intervine în sinteza coenzimei Q10,în reglarea nivelului hormonilor.

Doza zilnică recomandată
Copii (sub 3 ani): 20 mcg
Copii (4-8 ani): 30 mcg
Copii (9-13 ani): 40 mcg
Adolescenti (14-18 ani): 55 mcg
Adulti (19 ani si mai mari): 55 mcg
Femeile gravide: 60 mcg
Femeile care alapteaza: 70 mcg

 

 

Ultimele stiri