Din cuprinsul articolului
Alimente anti-cancerigene. Sursă reală de vitamina A, aliment bogat în antioxidanți, legumă săracă în calorii și o sursă inepuizabilă de vitamine si minerale. Iată, în doar câteva cuvinte, acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care morcovul este o legumă atât de folosită în bucătăriile din întreaga lume.
Nutriționistul Wasim Nazer ne explică, astăzi, care sunt principalele 5 beneficii ale morcovului.
„Într-adevăr morcovul este una dintre cele mai complete legume din bucătăria românească. Pe lângă faptul că este extrem de versatil, el poate fi folosit atât la ciorbe, mâncăruri scăzute, dar și la prăjituri sau shake-uri, morcovul este recomandat și în cazul pacienților din zona oftalmologică sau celor care, de exemplu, vor să slăbească sau sunt preocupați de sănătatea pielii”, povestește specialistul.
Bogat în betacaroten, morcovul este recomandat în cazul celor care au probleme cu vederea sau celor care țin la sănătatea ochilor lor. Cu cât morcovul este mai oranj, cu atât este mai bogat în betacaroten.
„Morcovul consumat constant reduce semnificativ riscul apariției cancerului de plămâni, mamar și de colon.”, explică specialistul nutriționistul. Elementul minune se numește falcarinol și este un pesticid natural care se găsește în componența morcovului.
S-a demonstrat că morcovul scade nivelul colesterolului rău care cauzează ateroscleroză, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide. „În plus, morcovul ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, şi ţin presiunea sângelui sub control.”, continul Wasim Nazer.
Bogat în antioxidat, morcovul este binecunoscut pentru capacitatea lui de a proteja celulele epidermeni împotriva radicalilor liberi.
Morcovul recomandat celor care vor să slăbească
„Consumul de morcovi instalează rapid senzația de sațietate și menține sănătos tractul intestinal. În plus, morcovul este un aliment sărac în calorii. 100 de grame de morcov conţin aproximativ 41 calorii.”, conchide specialistul nutriționist.
Brocoli: Este cel mai puternic aliment anticancerigen datorita compozitiei complexe de fitonutrienti, compusi cu sulf, vitamine, minerale si fibre;
Varza: Reprezentanta de seama a familiei cruciferelor, alaturi de conopida si varza de Bruxelles, varza ontine compusi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic si betacaroten care protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi si franeaza cresterea tumorilor canceroase;
Roșiile: Au reputatia de a combate cancerul de prostata si de vezica prin intermediul licopenului, un fitonutrient cu mare putere antioxidanta;
Usturoi: Pe langa proprietatile antivirale si antibacteriene, usturoiul este inzestrat cu actiune anticancerigena, anticoagulanta, antioxidanta, antihipertensiva si antifungica;
Ceapa: Ca si in cazul usturoiului, compusii benefici cu sulf din ceapa sunt eliberati doar daca aceasta este taiata/mestecata, iar temperatura ridicata scade eficacitatea anticancerigena;
Ardeiul gras: Ardeii de culoare intensa (rosu, portocaliu, verde) sunt bogati in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul si acizi fenolici care impiedica formarea de substante carcinogene;
Ceaiul verde: Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul are efect anticancerigen datorita EGCG, o catechina considerata cea mai puternica substanta impotriva cancerului descoperita pana in prezent
Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…
Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…
Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…
Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…
Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…