Sari la conținut

Nutriționist: Acesta aliment e principala cauză de balonare

Balonarea este o senzație de umflare, mărire a abdomenului
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Balonarea apare din cauza alimentației necorespunzătoare

Senzație de balonare și prea plin. Sodiul are un rol foarte important in organism, acela de a mentine echilibrul dintre lichidele din corpul tau. Daca vei consuma prea multa sare te vei confrunta cu retentia de apa. Si te vei intreba: “Ce s-a intamplat, mi s-au micsorat pantalonii?”

“Una dintre cele mai importante consecinte pe termen scurt este aceea ca te vei simti balonata si pufoasa”, sustine Amy Gorin, expert in nutritie la Amy Gorin Nutrition. Ea a aratat faptul ca este posibil chiar sa te ingrasi cu cateva kilograme dupa o noapte de excese culinare, condimentate cu sos de soia foarte sarat.

De unde iti dai seama ca regimul tau obisnuit contine prea multa sare?

In acest caz este vorba despre consecintele pe termen lung. “Consumul exagerat de sare iti poate cauza foarte multe probleme sanatate”, afirma Gorin. Durerile frecvente de cap sau calculi renali sunt printre principalele probleme care apar. In timp, poate sa apara hipertensiunea arteriala. Tensiunea arteriala trebuie monitorizata constant, chiar daca te consideri sanatoasa. “Hipertensiunea arteriala este principala cauza de deces in randul femeilor”, avertizeaza Gorin.

Ce poti sa faci daca ai mancat prea multa sare?

Pentru a restabili echilibrul in organism, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa consumi apa. Si sa mananci alimente cu un continut ridicat de potasiu, o strategie care te va ajuta pe termen lung in mentinerea unei tensiuni arteriale stabile. Potasiul contracareaza efectele negative ale sodiului si contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te hranesti numai cu banana si pepene rosu, desi ambele sunt surse excelente de potasiu. Inseamna sa-ti propui si sa reusesti sa consumi o cantitate suficienta in fiecare zi.

Si sa-ti pregatesti singura mesele pentru ca, asa cum reiese din studiile efectuate de-a lungul timpului, cel mai mare aport de sodiu provine din mancarea semipreparata pe care o consumi de-a lungul zilei.

Ce metode inteligente de a reduce consumul de sare exista?

Vestea buna este accea ca nu trebuie sa-ti petreci timpul cuantificand fiecare gram de sare si nici sa mananci mancare fara gust. Adevarul este ca organismul nostru are nevoie de sodiu pentru buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Sarea imbogateste gustul mancarurilor, dar nu este singura care poate face o mancare sa fie delicioasa. Gorin recomanda ca atunci cand gatesti sa inlocuiesti sarea cu alte condimente, cum ar fi pudra de ceapa sau usturoi si sa ii dai un gust picant cu ajutorul piperului cayenne sau al fulgilor de ardei iute. Iar pentru o nota acrisor-picanta poti folosi zeama de lamaie sau otetul.

Si, indiferent ce alimente cumperi de la magazin, citeste inainte eticheta produsului, ca sa vezi cat sodiu contine si alege variantele cu cel mai mic continut de sare. Sunt la fel de bune si satioase.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel