Sari la conținut

Medic nutriționist: lista alimentelor pe care ar trebui să le evitați la cină pentru a putea dormi bine

insomnie
Sursă foto: Getty Images
Alimente care produc insomnie

Obțineți un somn mai bun evitând aceste tipuri de alimente. Se pare că toată lumea se luptă să doarmă suficient în aceste zile. Chiar dacă nu aveți o tulburare de somn, nu mai aveți nevoie de provocări pentru o odihnă bună. Practicarea unei bune igiene a somnului include o nutriție sănătoasă și alegerea cu înțelepciune a meselor și a gustărilor târzii din noapte.

Deci, ce tipuri de alimente ar trebui eliminate din rutina ta de noapte? În general, doriți să reduceți consumul de stimulente, alimente greu de digerat, feluri de mâncare cu prea mult zahăr sau condimente și cele care agravează arsurile la stomac.

9 tipuri de alimente și băuturi de evitat înainte de culcare

Iată nouă tipuri de alimente și băuturi pe care ar trebui să evitați să le consumați înainte de a vă pregăti pentru somn.

1. Alcoolul

Poate părea că două trei beri sau câteva pahare de vin vă ajută să adormiți. Cu toate acestea, există trei motive solide pentru a nu bea alcool, mai ales în exces, înainte de a merge la culcare.

  • Alcoolul, probabil, vă ajută să adormiți, dar întrerupe ciclul natural de somn mai târziu în timpul nopții. Acest lucru poate reduce cantitatea de somn REM restaurator pe care îl obțineți.
  • Consumul de alcool relaxează toți mușchii din organism, ceea ce poate exacerba apneea obstructivă de somn și sforăitul puternic.
  • Sfincterul esofagian este un mușchi care este, de asemenea, afectat de alcool. Când se relaxează, tinde să provoace reflux acid.

2. Alimente grele

Mesele care par să cântărească mai mult pentru stomac, durează de fapt mai mult pentru a fi digerate.

Alimentele grase, brânzoase și prăjite pot duce la indigestie și vă pot menține treaz noaptea. Evitați lucruri precum cheeseburgeri, cartofi prăjiți, alimente prăjite și fripturi consumate mai târziu în timpul zilei.

3. Alimente cu conținut ridicat de apă

Trezitul pe timpul nopții pentru a merge la baie, vă poate perturba cu adevărat odihna. Desigur, consumul de apă este o parte importantă a menținerii sănătății, dar doriți să evitați să obțineți o vezică plină în mijlocul nopții. Cel mai bine este să vă îndepărtați de alimentele cu conținut ridicat de apă, inclusiv cele nutritive. Acestea includ țelină, pepene verde și castraveți.

4. Alimente cu un conținut de cofeină ascunsă

Verificați etichetele nutriționale. Multe alimente au cofeină, chiar și atunci când nu vă așteptați. Ceaiul și sucurile sunt de obicei cofeinizate, cu excepția cazului în care sunt etichetate altfel.

ciocolata neagră
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În plus, unele înghețate și deserturi au espresso, cafea sau ciocolată. Ciocolata, precum și alte alimente cu cofeină acționează ca stimulente. Acestea fac mai dificilă alunecarea în etapele mai profunde ale somnului și scad cantitatea de somn REM pe care ați obține-o în mod normal.

5. Dulciuri zaharoase

Insulina yo-yo face ravagii asupra tiparelor de somn. De aceea, ar trebui să evitați gustările prea dulci, care pot provoca creșterea nivelului zahărului din sânge, apoi prăbușirea. Cerealele zaharoase, deserturile și bomboanele nu sunt bune delicii de noapte din acest motiv.

6. Alimente bogate în tiramină

Pentru a crește calitatea somnului, specialiștii recomandă tăierea de pe listă a alimentelor care au o cantitate mare de tiramină. Acest aminoacid determină creierul să elibereze un stimulent natural care facilitează activitatea creierului. Acest lucru poate face adormirea mai dificilă.

Alimentele bogate în tiramină includ roșiile, sosul de soia, vinetele, vinul roșu și brânzeturile maturate.

7. Alimente picante

Oricine are arsuri la stomac știe că mâncărurile picante pot duce la probleme noaptea. Ei bine, există un alt motiv pentru a le evita. În mod natural, temperatura corpului ar trebui să scadă pentru a facilita somnul, însă ardeii iuți pot crește temperatura corpului. Senzația de căldură te poate face să stai treaz mai mult timp. Dacă vă place mâncarea picantă, încercați să o mâncați la micul dejun sau la prânz, în loc de cină.

8. Alimente acide

Un alt declanșator al refluxului acid, fără a mai fi o surpriză: alimentele foarte acide. Lucruri precum sucul de citrice, ceapa crudă, vinul alb și sosul de roșii pot perturba somnul, înrăutățind arsurile la stomac. De aceea, s-ar putea să regreți că ai mâncat o felie de pizza înainte de culcare.

9. Alimente care provoacă gaze

Unele tipuri de mâncăruri ar putea însemna dezastru pentru somnul sănătos. Alimentele care sunt dificil de digerat și conțin o mulțime de fibre pot provoca gaze dureroase.

Presiunea și crampele cauzate de prea multe fructe uscate, fasole, broccoli, conopidă și varză de Bruxelles vă pot ține treaz până târziu.

Fructele și legumele bogate în fibre sunt excelente pentru organism, dar nu sunt excelente pentru somn. Încercați să le evitați înainte de culcare, recomandă experții în somn de la Sleep Health Solution.

În schimb, ar trebui să gustați aceste alimente …

Pentru majoritatea oamenilor, mersul la culcare flămând este dezastruos pentru odihna de calitate. Deci, dacă aveți nevoie de o gustare sau de o masă târzie înainte de a fi timpul să adormiți, încercați unele dintre aceste opțiuni. Acestea sunt considerate nutritive și bune pentru sănătatea somnului din cauza includerii triptofanului sau a capacității lor naturale de a crește nivelul serotoninei sau melatoninei. S-ar putea să fiți surprinși de unele dintre aceste alimente care induc somnul.

  • Fulgi
  • Pâine prăjită din cereale integrale,
  • Granola
  • Lapte
  • Brânză
  • Iaurt
  • Nuci
  • Migdale
  • Humus
  • Mușețel, ghimbir și ceai de fructul pasiunii,
  • Miere
  • Cireşe
  • Banane
  • Fructe de pădure.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel