marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Conform unui studiu, 26% dintre copii resping zilnic mâncarea, iar vina le aparţine în principal părinţilor care îi mituiesc cu mâncare nesănătoasă pentru a-i convinge să mănânce tot din farfurie. Însă, metoda recompenselor nu dă roade pe termen lung, ideal ar fi să vă motivaţi copilul să mănânce cu plăcere.

,,De multe ori părinţii sunt egoişti şi când copilul cere ceva, îi dau ca să scape în loc să stea să-i explice să îl convingă într-un fel să mănânce ce trebuie. Mulți preferă să-i dea ceva dulce şi au scăpat”, explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.

Vă prezentăm câteva metode prin care să-l determinaţi pe cel mic să mănânce sănătos

Nu-l forţaţi să mănânce

Deşi este important să vă asiguraţi că mănâncă alimente de calitate şi că reuşiţi să-i daţi nutrienţii necesari din cereale, lactate, fructe şi legume, nu trebuie să insistaţi să mănânce dacă nu simte nevoia.

,,E o prostie să forţezi un copil să mănânce tot sau ceva ce nu-i place. La vârstele la care au pofte, este foarte important să nu le interzicem, ci să le explicăm. Dacă vrem să mănânce spanac şi nu-i place nu trebuie să-l îndopăm cu spanac sau să-l forţăm să mănânce tot din farfurie”, a completat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi. Riscul este să dezvolte repulsie pentru acest aliment.

Aveţi încredere în gusturile copilului

Dieta unui copil trebuie să fie variată, de aceea e bine ca din când în când să-l lăsaţi să aleagă ce vrea să mănânce.

,,Lăsaţi să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente şi combinaţii alimentare. Preferinta lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face şi mai vulnerabili în faţa avalanşei de reclame de profil, la care sunt expuşi practic de la naştere. Lupta între educaţie şi reclamă este nedreaptă iar efortul de timp şi răbdare al părintelui şi mai ales al celui care educă, trebuie să fie constant şi susţinut. Când vorbim de educaţie nutriţională, necesitatea consumării alimentelor sănătoase trebuie prezentată într-o manieră pozitivă”, a adăugat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Stabiliţi-i un program de masă

Este foarte important să-i facem copilului un program de masă care să fie bine respectat. ,,Trebuie să-l învăţăm să ia micul dejun care să fie consistent şi mesele celelalte să nu fie la distanţe mai mari de 4 ore între ele. Îi puteţi da şi un mic desert între mese care să constea în fructe nicidecum în prăjituri sau alte alimente nesănătoase”, explică nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi

Fiţi un bun exemplu

Daţi un exemplu pozitiv mâncând şi dumnavoastră alimente sănătoase. Renunţaţi la chips-uri şi la sucuri în favoarea gustărilor sănătoase.

,,Mediul de familie este cel mai important în educarea, copiilor, deoarece până la vârsta de 10 ani, ei învaţă prin imitare. Dacă îşi vede părinţii mâncând alimente nesănătoase, asta va mânca şi copilul. În schimb, dacă nu se serveşte la masă, nu găseşte în frigider sau în cămară fast food, junk food, dulciuri şi sucuri, evident că nu va mânca nici el aceste alimente”, a completat medicul nutriţionist Gheorge Mencinicopschi

,,Copiii sunt audienţa cea mai importantă când vorbim de educaţie nutriţională, pentru că o alimentaţie echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea lor normală şi pentru că la această vârstă ei işi formează şi definesc obiceiurile alimentare pe care le vor urma de-a lungul vieţii. O alimentaţie corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate şi o susceptibilitate scazută la îmbolnăvire, ci contribuie la dezvoltarea cognitivă şi la succesul şcolar”, explică medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.