Din cuprinsul articolului
Fructoza din fructe obosește ficatul și duce la acumularea grăsimii pe burtă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic subliniază importanța moderației când vine vorba de fructe, chiar și atunci dacă acestea sunt considerate sănătoase. Excesul de fructe poate avea efecte adverse asupra organismului, inclusiv afectarea ficatului și contribuția la creșterea în greutate.
Într-o postare detaliată pe pagina sa de Facebook, dr. Bilic explică cum consumul excesiv de fructe poate avea efecte negative asupra sănătății, în principal din cauza conținutului ridicat de fructoză.
Fructoza, un tip de zahăr natural găsit în fructe, este metabolizată exclusiv de ficat. Dr. Bilic explică: „Fructoza obosește ficatul.” Spre deosebire de glucoză, care este utilizată de toate celulele pentru energie, fructoza este procesată doar de ficat. Acest organ are o capacitate limitată de a metaboliza fructoza, iar atunci când această limită este depășită, fructoza se transformă în grăsimi, ceea ce poate duce la dezvoltarea steatozei hepatice, cunoscută și sub denumirea de ficat gras. Această afecțiune este asociată cu un risc crescut de boli hepatice, colesterol ridicat și acumulare de grăsime abdominală.
Dr. Bilic adaugă: „Alcoolul este un zahar fermentat și provine din fructe și cereale.” Etanolul, componentul principal al alcoolului, este produs din fructoza, un carbohidrat care poate avea efecte adverse similare cu cele ale alcoolului atunci când este consumat în exces. „Consumata în exces, fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut,” avertizează dr. Bilic.
Un consum excesiv de fructe poate duce la acumularea de grăsime abdominală și la probleme metabolice. Fructoza în exces este transformată în grăsimi de către ficat, ceea ce poate contribui la dezvoltarea sindromului metabolic, caracterizat printr-o combinație de probleme de sănătate, inclusiv obezitate abdominală, hipertensiune arterială și dislipidemie (colesterol și trigliceride ridicate). De asemenea, un aport crescut de fructoză poate duce la dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2.
Un aspect important este că fructoza contribuie la formarea de grăsimi viscerale, care sunt adesea asociate cu riscuri cardiovasculare. Dr. Bilic subliniază: „Un pahar de suc conține apă și fructoza din 3 fructe,” ceea ce înseamnă că sucurile de fructe, deși pot părea o opțiune sănătoasă, pot fi o sursă concentrată de fructoză, contribuind la acumularea de grăsime abdominală.
Pentru a înțelege mai bine impactul fructozei, este util să știm care sunt fructele cu cel mai mare conținut de fructoză. Iată o listă detaliată cu unele dintre fructele care conțin cantități semnificative de fructoză:
Metabolismul fructozei în ficat poate avea efecte adverse pe termen lung. Când ficatul este suprasolicitat de excesul de fructoză, se pot dezvolta probleme de sănătate, inclusiv:
Pentru a preveni problemele de sănătate legate de consumul excesiv de fructe, dr. Bilic oferă câteva sfaturi utile:
Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…
„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…
Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…