Sari la conținut

Nutriționist: ”Imunitatea se crește cu aceste alimente, nu cu pastile”

sistemul imunitar

Alimente care cresc imunitatea. Indiferent de sezon, suntem nevoiţi să facem faţă diferenţelor mari de temperatură între zi şi noapte şi între anotimpuri.

Vremea a uitat să ne mai lase timp să ne obişnuim şi experimentăm numai două stări, prea cald şi prea rece. „Această trecere bruscă de la cald la rece ne influențează sănătatea, corpul uman neavând timp să se adapteze. Și pentru că ne petrecem cea mai mare parte a vieții în Mall și mai puțin în natură, capacitatea noastră de adaptare este și mai redusă”, explică dr. Florin Bălănică, expert în nutriție. În realitate, această perioadă este una de tranziţie între vară şi toamnă, iar o bună parte a românilor sunt preocupaţi de cum să-și crească imunitatea în această prioadă.

”Imunitatea ne preocupă pe toţi cei care am auzit de ea. Şi cum facem, ne grăbim la farmacii după ce am vorbit cu vecină de la 2 sau coafeza de la salon, care ne-au recomandat nişte suplimente minune. Că doar n-o să luăm suplimente cu cap şi dacă avem nevoie. Nu luăm nimic pentru că am auzit că și alții iau! În cel mai rău caz, întrebăm un medic, iar dacă acesta a auzit de ele și este deschis către a recomanda, am avut noroc”, a adăugat dr. Florin Bălănică.

Alimente care cresc imunitatea

-Asta e o boală grea a românilor. Luatul pastilelor după ureche. Care e, de fapt, atitudinea corectă pe care ar trebui s-o avem?

– Indiferent de sezon, trebuie să ne preocupe sănătatea noastră şi prevenţia. Şi nu, prevenţia nu este chestia aia de care vorbeşte toată lumea dar nimeni nu face nimic. Prevenţia este perspectiva fiecăruia asupra vieţii, adică: cum mănânc, cum şi cât mă mişc, cum fac managementul stresului şi al posturii. Asta îi învăț pe pacienții mei. Dar să revenim la imunitate. Recomand pacienților mei să consume alimentele potrivite și adaptate sezonului. Bunicii noștri știau asta, fără să aibă cunoștințe profunde de nutriție, ci doar bunul simț al omului simplu. După ce am parcurs această etapă ne putem gândi la suplimentarea corectă. Principiul armoniei între mâncare, nutrienţi şi anotimpuri vine din istorie şi necesită experienţă personală. Şi indiferent de tipul de abordare, adică abordarea medicală clasică, alopată sau complementară, cu toții recunoaștem impactul alimentelor de sezon asupra sănătății individuale. Alimentele devin parte din corpul nostru după consum, dar anotimpurile îl afectează dinspre exterior spre interior.

 Fructele, consumate până la ora 14.00

– Dr. Florin Bălănică: Fructele toamnei sunt bogate în zahăr, cum ar fi strugurii, perele și merele dulci. Sugerez pacienților mei să le consume cu moderație. Putem consumă mere acre, kiwi, lămâi, măceșe, cătină și gutui. Fructele se consumă la distanță de minimum o ora de orice masă și până la ora 14.00. Din punct de vedere al legumelor oferta este foarte diversificată.

– Doctorul zilei: Vă rog, exemple.

– Este bine să consumăm preponderent legume verzi, cum ar fi castraveți, varză, ardei gras, broccoli, dovlecei, vinete, dar și usturoi, ciuperci, conopidă și chiar sfeclă roșie. Toate aceste sunt bogate în vitamina A, C, E, oligoelemente și minerale. Toate aceste au efect antioxidant cu rol în creșterea imunității. – Adăugăm și suplimente pentru imunitate?

– Dacă decidem totuși să luăm vitamine, antioxidanți pentru creșterea imunității, luați în calcul faptul că organismul uman nu poate absorbi vitaminele din sursă artificială. Majoritatea suplimentelor din farmacii nu provin din sursă naturală, că doar de unde atâtea lămâi și rodii în lume.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel