Sari la conținut

Nutriționist oncolog: Această băutură crește riscul mai multor tipuri de cancer!

cancer
Foto: freepik

Nichole Andrews, dietetician specializat în oncologie, a devenit o voce tot mai respectată în mediul online, în special pe TikTok (@oncology.nutrition.rd), unde explică pe înțelesul tuturor ce obiceiuri alimentare pot influența dezvoltarea cancerului.

Într-un clip recent devenit viral, Nichole a demontat unul dintre cele mai populare mituri legate de băuturi: cafeaua nu crește riscul de cancer. Dar există o băutură care chiar o face – alcoolul.

De ce alcoolul rămâne un factor de risc major

Potrivit Cancer Research UK, alcoolul – indiferent de tip – este clasificat ca substanță cancerigenă. Nu contează dacă vorbim despre bere, vin sau băuturi spirtoase: etanolul din alcool se transformă în acetaldehidă în organism, o substanță chimică care poate afecta ADN-ul celular. Odată cu această deteriorare, riscul de mutații crește, iar aici intervine pericolul dezvoltării cancerului.

Conform studiilor, consumul regulat de alcool poate crește riscul pentru șapte tipuri de cancer, inclusiv:

„Cu cât consumi mai puțin alcool, cu atât îți reduci mai mult riscul de cancer,” subliniază specialiștii de la Cancer Research UK.

Cafeaua, reabilitată de știință

Spre deosebire de alcool, cafeaua nu doar că nu este asociată cu un risc mai mare de cancer, dar ar putea chiar oferi un oarecare efect protector. Un studiu publicat în BMJ a arătat că un consum moderat de cafea este asociat cu o scădere a riscului de cancer hepatic și de endometru. Alte cercetări menționează efecte antioxidante și antiinflamatorii ale cafelei care ar putea juca un rol în prevenirea anumitor boli cronice.

Nichole explică clar: „Este complet în regulă să te bucuri de cafea. Alege variantele mai simple, fără adaosuri mari de zahăr sau frișcă, și integreaz-o într-o dietă echilibrată.”

Recomandările oficiale privind alcoolul

Potrivit NHS, consumul de alcool ar trebui să fie limitat la maximum 14 unități pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei. Asta înseamnă:

  • 6 halbe de bere slabă

  • 10 pahare mici de vin cu tărie redusă

În plus, este recomandat ca aceste băuturi să fie împărțite pe parcursul mai multor zile și să existe cel puțin câteva zile pe săptămână complet fără alcool.

Efecte dincolo de cancer

Reducerea alcoolului nu ține doar de riscul oncologic. Printre alte beneficii se numără:

  • scăderea tensiunii arteriale

  • îmbunătățirea somnului

  • reducerea riscului de boli hepatice

  • control mai bun al greutății

  • claritate mentală sporită

Așadar, următoarea dată când ești tentat să „iei un pahar” pentru relaxare, poate merită să te gândești de două ori. Cafeaua nu e inamicul. Alcoolul, pe de altă parte, chiar ar putea fi.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel