vineri, iulie 30, 2021

In toate recomandarile medicilor privind preventia cancerului, alimentatia ocupa un rol important. Totodata, si pentru pacientii oncologici, dieta este esentiala.

Când ești diagnosticat cu cancer, o mie

de lucruri îți trec prin cap: întrebări, frici, povești, imagini … Doar termenul „cancer” declanșează un număr infinit de emoții neplăcute în noi. Dar, în cele din urmă, singura întrebare care ar trebui să rămână este: “Ce pot face pentru a trece cu bine prin această perioadă dificila din viața mea?” In primul rând, trebuie să fiți aliatul corpului dumneavoastră, punându-i la dispoziție tot ceea ce are nevoie pentru a lupta cu boala.

„Tot ce înseamnă boală cronică și acest diagnostic grav și urât și greu de dus numit cancer sunt determinate de mai mulți factori printre

care și dieta. Nu putem pune doar degetul pe ceea ce mâncăm drept cauză a apariției celulelor neoplazice, dar stă în puterea noastră să facem alegeri bune.

Întradevăr carnea roșie este dovedită a fi cauza, dacă e consumată constant, de asemenea ca hrană procesată, de asemenea tot ce înseamnă elemente prelucrate termic prin prăjire, toate acestea conduc la riscul apariției bolilor neoplazice”, a spus nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Întrebată ce înseamnă consum constant  care ar putea produce riscuri şi când se recomandă să mâncăm aceste alimente, nutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat că întâlnim

persoane care mănâncă zilnic produse de origine animală depășind astfel porțiile admise pentru adulți şi copii.

 „Întâlnim persoane care mănâncă zilnic carne roșie. Chiar copiii de trei patru ori pe săptămână. Carne de vită sau carne de porc sunt tipuri de carne recomandate pentru persoanele care au anemie și în cantități limitate, nu depășim porția pentru un adult de 100-150 de grame de produs finit.

Carnea de pasăre, peștele sunt tipuri de proteine de foarte bună calitate și sunt recomandate doar de maxim 3 ori pe săptămână.

Iar fructele și legumele nu trebuie să lipsească din dieta

noastră. Studiile la nivel european arată că noi suntem în deficit de consum de fructe și legume autohtone care, să fim cinstiți, sunt mai bune decât cele pe care le mâncăm în vacanță în străinătate.

Se recomandă fructe şi legume autohtone

Dar fructe autohtone de lângă casă, cele care au culori cât mai închise să alegem. Asta înseamnă fructele de pădure, mai ales vara, pepenele, care conțin exact substanțele care luptă cu stresul oxidativ la nivelul celular și care protejează membrana celulară și ne ajută să ne menținem celulele sănătoase și departe de acest diagnostic urât.

Așadar,

două mese de fructe pe zi, cele cu indice glicemia mare, adică cele dulci dimineața, să ne putem bucura de pepene, de struguri când vor apărea.

Şi toate la timpul lor. Foarte important acest lucru. Nu mâncăm pepene iarna și portocale vară, fiecare atunci când este în sezon pentru a ne putea bucura de toate beneficiile lor nutriționale”, a recomandat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

 Alimente pe care bolnavii de cancer ar trebui sa le elimine complet

Zaharul, alimentele procesate, mezelurile, excesul de carne rosie, margarina, alimentele din conservele de metal, cele preparate in teflon, cerealele rafinate, alimentele afumate sunt de evitat.

Ultimele stiri

Parteneri