Sari la conținut

Nutriționista Mihaela Bilic: „Analizele medicale, o metodă rapidă să ne îmbolnăvim”

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Analize medicale de prevenție

Analizele medicale: examinarea de laborator a unei probe de sânge utilizată pentru a obține informații despre proprietățile fizice și chimice ale acestuia. Analiza de sânge se efectuează de obicei pe o probă de sânge extrasă din vena brațului, degetului sau lobul urechii; în unele cazuri, celulele sanguine ale măduvei osoase pot fi, de asemenea, examinate. Au fost dezvoltate sute de teste și proceduri hematologice, iar multe pot fi efectuate simultan pe o probă de sânge cu instrumente precum autoanalizatoare.

Proprietățile sângelui

Sângele este compus din plasmă și celule sanguine. Celulele sanguine — eritrocitele (globulele roșii), leucocitele (globulele albe) și trombocitele (trombocitele) — sunt suspendate în plasmă cu alte particule.

Plasma este un lichid limpede de culoare pai care reprezintă mai mult de jumătate din volumul sângelui. Se distinge de ser, fluidul limpede fără celule în care fibrinogenul, o proteină solubilă care se găsește în mod normal în plasmă, a fost transformat în fibrină, o proteină de coagulare insolubilă și din care fibrina și alte proteine de coagulare au fost îndepărtate. Serul se formează atunci când plasma sau sângele integral este lăsat să se coaguleze.

Centrifugarea poate fi utilizată pentru a separa plasma sau serul de probele de sânge.

Testele pentru măsurarea concentrației de substanțe în sânge pot folosi plasmă, ser sau sânge integral care a fost anticoagulat pentru a menține tot conținutul în suspensie.

Cum ne pot îmbolnăvi analizele medicale?

În urma unei întâmplări personale, nutriționista Mihaela Bilic a vorbit despre stresul pe care îl provoacă analizele medicale, în speță rezultatele unor parametrii, care aparent diferă de la o țară la alta.

„DEZINTOX episodul 3: Analizele medicale, o metodă rapidă să ne îmbolnăvim…de frică

De obicei uit de existența telefonului în weekend, așa că m-am gândit la ce e mai rău când am văzut nenumărate mesaje primite de la un prieten, care era alarmat de rezultatul analizelor. M-am gândit că a pățit vreo belea, că e ceva acut, care necesită măsuri urgente. La o privire mai atentă nu am găsit decât niște valori crescute ale creatininei, ureei și acidului uric. Pentru că știu că bărbații au o doză ușoară de ipohondrie, l-am sunat să-l asigur că totul e în regulă, că nu e nimic grav. Și bine am făcut, pentru că omul avea impresia că i-au cedat concomitent și ficatul și rinichii, atât era de speriat.

Singurele argumente care l-au liniștit (pentru că nu m-a crezut când i-am spus că e sănătos), au fost tabelele cu valorile normale pentru analizele de sînge folosite în Franța. Poate nu vă vine să credeți, dragii mei, însă și “normalitatea” se definește diferit de la o țară la alta și de la o epocă la alta. Așa se face că în ultimii 20 de ani nivelul “normal” al colesterolului a scăzut de la 220 la 200mg/dl indiferent de vârstă…drept consecință o mare parte din populație este trecută de voie/de nevoie pe medicație anticolesterol.

Dar să nu deviem de la subiect: din buletinul de analize rezultă că valorile normale pentru uree sunt între 19,3 și 42,9mg/dl. Tot normale și tot pentru uree, în Franța avem 2 categorii de valori, în funcție de vârstă: 18-45mg/dl pentru 18-55 ani și 20-50mg/dl pentru cei peste 55 ani (înmulțiți cu 100 pentru transformarea din g/l în mg/dl). Nu doar nivelul ureei din sînge crește odată cu vârsta, dar și colesterolul, glicemia și alte constante, fenomen firesc ce apare ca urmare a îmbătrânirii, odată cu diminuarea funcției anumitor organe. E clar că nu mai arătăm la 60 de ani la fel cum arătam la 20 și nici organismul nostru nu mai e la fel de performant. Dar asta nu înseamnă că suntem bolnavi, ci doar ușor mai “obosiți”.

Apropo de “oboseală”, ficatul și rinichii obosesc teribil în momentul în care avem o dietă bogată în proteine, așa cum e la modă acum Silueta a devenit din păcate mai importantă decât sănătatea și toată lumea mănâncă proteine în exces din simplul motiv că sunt greu de transformat în grăsime. Dar sunt și greu de metabolizat, iar ficatul și rinichii vor fi suprasolicitați- deci nu vă mirați că o să crească nivelul ureei, acidului uric și creatininei, toți fiind martorii descompunerii proteinelor.

În cazul în care aveți, precum domnul în cauză, analize care arată similar, țineți cont de faptul că nivelul de uree în sînge are variații fiziologice astfel:

-crește cu 20% la adulții în vârstă de peste 55 ani

-este cu 5% mai redus la femei

-scade cu 30% până la 60% în timpul sarcinii care ajunge la termen

-crește cu 20% în caz de efort fizic prelungit

-crește cu 50- 80% în caz de regim hiperproteic

-scade dramatic în caz de post alimentar prelungit.

Cu alte cuvinte nu noi trebuie să ne încadrăm cu forța în niște valori rigide, ci analizele medicale trebuie adaptate și interpretate pentru situația noastră individuală. Cat despre buletinele de analize și valorile de referință, “câte bordeie, atâtea obiceie”… Poate n-ar strica o adaptare/detaliere a lor, ca să nu se mai sperie pacienții așa ușor/repede de la o valoare ușor peste limite.

La final, pentru prietenul în cauză am avut o singură observație: “las-o încolo de carne și pune mâna și mănâncă pește!!” Că degeaba e colesterolul total perfect, când HDL-colesterolul este de rușine Ăsta e avantajul când ești medic nutriționist, ghicești viața omului după frigider”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare pe rețelele sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel