Sari la conținut

Nutriționiști: 5 semne furtive că aveți rezistență la insulină

semne rezistența la insulina
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
semne care apar la rezistenta la insulina

Semne  rezistență la insulină. Rezistența la insulină este o condiție în care celulele organismului devin mai puțin sensibile la insulină, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la apariția diabetului de tip 2 și la alte probleme de sănătate.

Există mai mulți factori care pot contribui la rezistența la insulină, cum ar fi excesul de greutate, alimentația bogată în carbohidrați rafinați și grăsimile saturate, lipsa activității fizice sau predispoziția genetică.

Rezistența la insulină

insulina
Sursa foto: Pixabay

Când aveți rezistență la insulină, corpul nu răspunde eficient la insulină, un hormon care împinge glucoza din sânge în celule, unde poate fi folosită pentru energie. Din acest motiv, organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a ajuta celulele să absoarbă glucoza.

„ Acest lucru duce la niveluri mai mari atât de insulină, cât și de glucoză din sânge ”, spune Emily Cornelius, RD, dietetician și expert în rezistența la insulină. „De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la diverse complicații de sănătate, cum ar fi prediabetul și diabetul de tip 2”, explică medicul nutriționist.

Simptome și semne de rezistență la insulină

Rezistența la insulină nu are adesea semne sau simptome. Acest lucru poate face dificilă diagnosticarea înainte de a evolua spre prediabet sau diabet de tip 2. Dar vestea bună este că rezistența la insulină poate fi gestionată și chiar inversată atunci când este detectată devreme. De aceea, să acordați atenție semnelor acestei afecțiuni – dintre care multe sunt bine ascunse – este atât de importantă.

5 semne de rezistență la insulină

1. Observați modificări ale pielii. Modificările cutanate sunt unul dintre semnele mai puțin cunoscute ale rezistenței la insulină. La unele persoane, rezistența la insulină poate duce la dezvoltarea cicatricilor sau a unor pete maronii pe pielea gâtului sau axilelor, despre care se crede că ambele sunt legate de producția în exces de insulină, potrivit experților.

2. Creșterea în greutate poate fi un semn de rezistență la insulină, mai ales dacă aveți grăsime abdominală în exces numită grăsime viscerală, conform Jurnalului de Medicină Clinică. Numai creșterea în greutate vă expune riscului de a dezvolta rezistență la insulină, dar rezistența la insulină în sine poate duce și la creșterea în greutate, ceea ce duce la un ciclu care poate progresa în timp. Cu toate acestea, nu trebuie să fie o mare creștere în greutate. Datele din The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism din 2022 au arătat că jumătate dintre adulții cu rezistență la insulină nu aveau o greutate care ar fi considerată obeză.

3. Nivele crescute de glucoză în sânge – rezistența la insulină poate duce la niveluri crescute de glucoză în sânge, cunoscută sub numele de hiperglicemie.

Cercetările arată că persoanele care au rezistență la insulină pot avea rezultate cognitive mai proaste decât cele care nu au boala, a descoperit un studiu din 2020 în Diabetes Research and Clinical Practice, rezistența la insulină poate afecta procese importante ale creierului care afectează claritatea mentală.

4. Foamea este influențată de o combinație de hormoni, dintre care unul este insulina. În cazul rezistenței la insulină, s-ar putea să vă simțiți adesea foame. De ce? Rezistența la insulină determină creșterea zahărului din sânge, al cărui simptom este foamea crescută.

5. Nivel scăzut de energie .Deoarece celulele nu primesc din glucoză energia de care au nevoie, este posibil să vă simțiți și obosiți. Este important de reținut că multe alte condiții de sănătate pot afecta nivelul de energie. Asigurați-vă că consultați medicul dumneavoastră despre oboseala persistentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel