Categories: Stil de viaţă

Nutriționiști: 5 semne furtive că aveți rezistență la insulină

Semne  rezistență la insulină. Rezistența la insulină este o condiție în care celulele organismului devin mai puțin sensibile la insulină, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la apariția diabetului de tip 2 și la alte probleme de sănătate.

Există mai mulți factori care pot contribui la rezistența la insulină, cum ar fi excesul de greutate, alimentația bogată în carbohidrați rafinați și grăsimile saturate, lipsa activității fizice sau predispoziția genetică.

Rezistența la insulină

Sursa foto: Pixabay

Când aveți rezistență la insulină, corpul nu răspunde eficient la insulină, un hormon care împinge glucoza din sânge în celule, unde poate fi folosită pentru energie. Din acest motiv, organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a ajuta celulele să absoarbă glucoza.

„ Acest lucru duce la niveluri mai mari atât de insulină, cât și de glucoză din sânge ”, spune Emily Cornelius, RD, dietetician și expert în rezistența la insulină. „De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la diverse complicații de sănătate, cum ar fi prediabetul și diabetul de tip 2”, explică medicul nutriționist.

Simptome și semne de rezistență la insulină

Rezistența la insulină nu are adesea semne sau simptome. Acest lucru poate face dificilă diagnosticarea înainte de a evolua spre prediabet sau diabet de tip 2. Dar vestea bună este că rezistența la insulină poate fi gestionată și chiar inversată atunci când este detectată devreme. De aceea, să acordați atenție semnelor acestei afecțiuni – dintre care multe sunt bine ascunse – este atât de importantă.

5 semne de rezistență la insulină

1. Observați modificări ale pielii. Modificările cutanate sunt unul dintre semnele mai puțin cunoscute ale rezistenței la insulină. La unele persoane, rezistența la insulină poate duce la dezvoltarea cicatricilor sau a unor pete maronii pe pielea gâtului sau axilelor, despre care se crede că ambele sunt legate de producția în exces de insulină, potrivit experților.

2. Creșterea în greutate poate fi un semn de rezistență la insulină, mai ales dacă aveți grăsime abdominală în exces numită grăsime viscerală, conform Jurnalului de Medicină Clinică. Numai creșterea în greutate vă expune riscului de a dezvolta rezistență la insulină, dar rezistența la insulină în sine poate duce și la creșterea în greutate, ceea ce duce la un ciclu care poate progresa în timp. Cu toate acestea, nu trebuie să fie o mare creștere în greutate. Datele din The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism din 2022 au arătat că jumătate dintre adulții cu rezistență la insulină nu aveau o greutate care ar fi considerată obeză.

3. Nivele crescute de glucoză în sânge – rezistența la insulină poate duce la niveluri crescute de glucoză în sânge, cunoscută sub numele de hiperglicemie.

Cercetările arată că persoanele care au rezistență la insulină pot avea rezultate cognitive mai proaste decât cele care nu au boala, a descoperit un studiu din 2020 în Diabetes Research and Clinical Practice, rezistența la insulină poate afecta procese importante ale creierului care afectează claritatea mentală.

4. Foamea este influențată de o combinație de hormoni, dintre care unul este insulina. În cazul rezistenței la insulină, s-ar putea să vă simțiți adesea foame. De ce? Rezistența la insulină determină creșterea zahărului din sânge, al cărui simptom este foamea crescută.

5. Nivel scăzut de energie .Deoarece celulele nu primesc din glucoză energia de care au nevoie, este posibil să vă simțiți și obosiți. Este important de reținut că multe alte condiții de sănătate pot afecta nivelul de energie. Asigurați-vă că consultați medicul dumneavoastră despre oboseala persistentă.

Recent Posts

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

21 de minute ago

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

51 de minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

o oră ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

2 ore ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

Citeste si: