Sari la conținut

Nutriționiștii recomandă cinci surse naturale de prebiotice. Uite care sunt cele mai bune

usturoi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficii extraordinare ale usturoiului

Din cuprinsul articolului

Nutriționiștii recomandă cinci surse naturale de prebiotice. În ultimul timp, termenul „probiotice” a devenit utilizat pe scară largă atunci când se referă la dieta cuiva. Potrivit unui sondaj din industria globală, 80% dintre consumatori iau probiotice zilnic. Iată cinci alimente prebiotice naturale.

O nouă cercetare prezentată recent de Universitatea de Stat San José la NUTRITION raportează cele cinci alimente care oferă în mod natural cel mai mare surse naturale de prebiotice.

Top cinci alimente prebiotice

Oamenii de știință au spus că aproximativ 37% dintre alimentele din baza de date conțineau prebiotice. Cele cinci alimente cu cel mai mare conținut de prebiotice – între 79-243 miligrame de prebiotice pe gram de aliment – sunt:

  • Frunzele de păpădie
  • Topinambur, o plantă ai cărei tuberculi sunt comestibili.
  • Usturoi
  • Praz
  • Ceapă

„Nu am fost surprinși să constatăm că aceste alimente au avut cel mai mare impact prebiotic, în sine, deoarece analiza anterioară a literaturii de specialitate a arătat că aceste alimente au un conținut ridicat de prebiotice”, a declarat Cassandra Boyd, masterandă și autor principal al studiului, care a efectuat această cercetare împreună cu Dr. John Gieng, profesor asistent de științe nutriționale în cadrul Departamentului de Nutriție, Știința Alimentelor și Ambalaje de la Universitatea de Stat San José.

„Am fost surprinși de modul în care porțiuni relativ mici din aceste alimente conțineau cantitatea zilnică de prebiotice recomandată de Asociația Științifică Internațională pentru Probiotice și Prebiotice (ISAPP) – 5 grame. De exemplu, dintr-o ceapă mică, consumând aproximativ o jumătate într-o zi se pot consuma cele 5 grame de prebiotice recomandate”, a explicat Boyd pentru Medical News Today.

Cercetătorii au constatat că alimentele care conțin grâu s-au clasat la un nivel scăzut de prebiotice. Iar produsele lactate, ouăle, uleiurile și carnea aveau un conținut de prebiotice mic sau deloc.

Prebiotice vs. probiotice – care este diferența?

probiotice naturale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Probioticele sunt microorganisme pe care oamenii le consumă sau le aplică în corpul lor. Deoarece sunt adesea aceleași bacterii „bune” care trăiesc în microbiomul intestinal, se speră că acestea oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutarea la digerarea alimentelor și asistență în menținerea echilibrului întregului organism.

Consumul de medicamente, cum ar fi antibioticele, și alcoolul pot ucide uneori bacteriile utile, lăsând individul cu un intestin dezechilibrat. Adăugarea probioticelor înapoi în organism prin suplimente sau consumul de alimente fermentate bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, varza și kefirul, poate ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului.

Pentru a rămâne în viață, bacteriile „bune” din microbiomul intestinal și orice bacterii probiotice pe care le consumă cineva au nevoie de ceva de mâncare. Aici intervin prebioticele.

Ce rol au prebioticele

Pe lângă sprijinirea probioticelor, prebioticele sunt, de asemenea, cunoscute pentru a ajuta cu:

  • absorbția calciului
  • echilibrarea zahărului din sânge
  •  deplasarea mai rapidă a alimentelor prin sistemul digestiv, scăzând riscurile de constipație

Mai multe beneficii pentru sănătate oferite de prebiotice

După ce a analizat aceste cercetări, Allison Tallman, dietetician, a declarat pentru MNT că nu este surprinzător faptul că cele cinci alimente enumerate sunt bogate în prebiotice.

„Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în fibre, care sunt benefice și pentru sănătatea intestinelor”, a continuat ea. „Cred că indivizii vor fi interesați să afle mai multe despre păpădie și topinambur, având în vedere că aceste alimente nu sunt, potențial, la fel de ușor de recunoscut pentru consumatorul de zi cu zi.”

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: