vineri, iulie 1, 2022

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre alimentul minune: De ce este bine să înlocuiești pâinea cu mămăligă

Specialiștii sunt de părere că mălaiul poate fi considerat „prietenul intestinului subţire”. Poate fi un înlocuitor al produselor de panificaţie, pentru că acest aliment tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.

Porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi (85 – 90%), contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre.

Te-ar mai interesa: Demența și somnul: Ce legătură există între ele?...

Prin urmare, mămăliga aduce numeroase beneficii organsimului. Curăţă organismul de toxine, luptă cu stresul, reglează concentraţia de glucoză in sânge şi poate deveni un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus.

„Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?”,este propunerea Mihaela Bilic.

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre alimentul minune: Mămăliga nu conține gluten

Este bine de știut că diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.

Te-ar mai interesa: Zodia norocoasă în luna IULIE. Ne conectăm cu focu...

„Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente. Conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.

Te-ar mai interesa: Boli pe care le poți lua de la câine. Dr. Romanesc...

În boabele de porumb există mulți carotenoizi (de unde și culoarea galbenă), pigmenți din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.

Ca și calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP 1 iulie: Trei zodii încep luna cu vești e...

Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel”, este de părere nutriționistul Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private